Tuesday, June 20, 2017

Ke mana mood raya??

Assalamualaikum...

Duk membilang hari nak raya. Turn tahun ni raya kampung suami. Memang banyak different perasaan beraya tu compare kampung sdr. Tambahan berbadan dua nih. First trimester byk drama siket. Muntah-muntah... 3hari dah tinggal puasa. Letih xtahu nk khabaq.

Hiuuuuuhhh...mengeluh panjang plak! Kalau kat rumah ni mesti sibuk duk bakar kuih. Selalu nya lah nedi tukang bakar aja. Tukang mengulinye ma atau ac. Rindu plak teringat moment-moment berjaga malam.. ;') Banyak sunggoh kenangan..kuih hangit..tertido kat dapor.. Time masing-masing bujang lagi la. Dah ada anak ni xsempat dah....

Tapi tradisi kami sekeluarga memang wajib buat homemade cookies. Rasa sgt janggal kalau beli yg readymade. Fefeling raya tuh terasa bahang die...lain situasinya di kampung suami.  Roh beraya mcm x terasa..maybe semua sibling lelaki kot. Tak gaduh nak cari baju baru nak beraya.. Kuih semua tunjuk saja.. Plak tu rasa janggal lagi kalau nk buat apa-apa kat dapur.  Macam not feel free.....ada protokol siket. Cenggitu lah..hahahah

Banyak plak merepek nih. Myra ke mana ntah. Senyap plak..

Wednesday, June 7, 2017

Welcome a new chapter in life

12 Ramadhan 1438 


Hari ini bermakna 11 hari Ummi berpuasa. Terpaksa berbuka hari ni sbb xlarat sgt plus mabuk. Pagi tadi muntah habes isi perut. Humaira plak aktif menyusu lagi. Genab 2 tahun Ummi fikirkan cara lepaskan susu. Dalam kepala ni dh ade strategi. Hahah... Hrp menjadi taktik Ummi... Naik tanduk!

Betol sangkaan Ummi kelewatan period kali ini... Alhamdulillah, Myra xlama lagi jadi kakak. :)
Kemam mulut je kali ni...tekak rs loya semcm. Pastu dh start rs nk mkn ni nk mkn tu. Alahai.. Tadi siap goreng bihun..xpernah hayat rasa bihun sesedap ni. Apakah pregnant kali ini membesar cam hari tu..haha Last 9bulan timbang 83kg. Rekod kegemokan abadi! Then semua terkejut body kembali slim 60kg. Kikiki...

Patutlah humaira nak 'berdukun' ajer...

Manja semacam..nk Ummi sajer. Sekarang byk Myra belajar dan pick up. 1-10 dah ingat.. Lagu abc dan alif ba ta Alhamdulillah walaupon xdpt precise betol lagi satu-satu tapi dengar dah ada bunyi.. Habis lagu dok nyanyi... Ada lagu dah hafal pon. Pandai anak Ummi.. :)

Thursday, May 25, 2017

My little girl

Assalamualaikum.. 

Hampir setahun xbukak blog. Haru betol... Baru ada anak dara sorang, but Myra dah start cruncky xtentu pasal. Tak lama lagi dah 2 tahun.. Maybe Myra duk absorb emosi dan pandai ajak main pukul2/3pagi...Then nak subuh baru tido. 

Acah-acah ummi kental..

Tadi first time Myra puk ummi dgn vicks. Duhai anakku....boleh die gelak. Ingt duk buat magic ka?? Mengalir ayaq mata ummi tahan sakit. Darah jugak bibir nih. Mujur tak patah gigi depan. Tak berayala ummi cenggitu :'( 

Sabtu ni dah Ramadhan..ummi dpt kelulusan duk kg seminggu. Tgkla Myra ni lagu mana...elok ka peel die. Lagi-lagi berjauhan ngan abah. Belajar la nak... 

The truth is ade cite nk habak mai...period ummi xmai lg bulan ni.. Supposed to be 21st haritu. Ummi dah suspek ni. Sebabnya, pahit mulut 2hari sblum tu n xlalu mkn. Excited jugakla buat pregnancy test. Tp kurang bijak! Asal pi buat before 21st tuh. Hahaha.. Memangla -ve dik noooon.. ;p

Yang kelakarnya, si abah balik keje kena food poisoning. Dah 2/3hari mabuk...pening katenya.. Malam tuh, abih isi perut keluar. Muntah teruk. Then, abih jenis ubat 3hari duk consume termasuklah charcoal. Ade org kate, alahan laki pon ada. Tp takde fakta yg scientific pasal ni. Lucu pon ada.. Dia plak lebih- lebih alahan. 

Sunday, November 20, 2016

Hidup Itu Satu Pilihan


Satu ayat keramat yg dipegang oleh pemilik tulang rusuk kiri ummi ni.  Dari dulu ummi kenal abah Myra memang keras kepala, but he is actually a realistic person, very strategist in doing something.

Not showing love by verbal but masa bercinta dulu..kerap juga bagi gift kat ummi... paling ummi suka, choc kasut. sayang gile nak makan... ;') sampai sebulan lebih simpan baru makan.Tak pulak dihurung semut.haha... Abah belikan masa company trip ke Singapore. Ummi belum pernah lagi jejakkan kaki pg Singapore. Simpan dlm destination checklist! yeehaaa.... ;)

lebih kurang mcm ni la bentuk nya..tapi xde love


YE! abah Myra memang sejenis mamalia yg memahami. Tapi, dalam context lain. Kalau chores..buat keje rumah,kim salam jelah..memang failed!hahhahah.... Kalau suruh abah tengok kan kuali,dia tengok betol2..xterusik pon senduk tu ;') Ummi kena precise satu-satu... Hurm, lastly..Ummi jelah take over....

But, abah memang penyabar orangnyer... Jarang sekali Ummi kena marah. So, jarang sekali la Ummi merajuk..kikiki..Terkadang, sabar nye tak makan saman. Sabar dengan sampah membusuk..sabar dgn Myra duk merengek..Ummi ni yang kurang sabar..Mulala pot pet pot pet..So, abah kenalah sabar tahan telinga ye??T_T

Firm in decision making. Ini the true abah... Kalau dia kata A..A la..B..B.. But the good is, he always have a few reasons why this and that. So, Ummi selalu nye dengar..and baru pikir..betol jugak! So, Ummi is type, listen and do.

Sebenarnya, begitu cantik aturan Allah S.W.T.. memang bertentangan karakter Ummi dan Abah. But, itulah yg mewarnai kehidupan kami!

Entri ni Ummi amik masa dua hari,time Myra tido tengahhari..kikiki.. Adios!!