Monday, November 22, 2010

xkeruan

isnin,22/11/2010

Assalamualaikum semua =)...

lama dh xupdate blog ni..mau setaun dh...
so many thing blow up in my mind now...erm..ape ye planning tuk tempoh 2 bulan ni..
nk duk tanam anggur kat umh ke...nk p cr kje terus di negeri orang..?
sush jugak nk buat sesuatu keputusan..

ikutkan ma, suh duk umah je..nanti musim tengkujuh..
pastinya khidmat ku diperlukan..
almaklumlah, rumahku sering dinaiki banjir musim2 hujan ni..
tp, ayah bg green lite kje kat luar..
but somehow it seem difficult..

ikutkan hati, bosannya duk umh je..
nanti duet poket pon takde..nk bli topup pon xlepas karang..
malu nk mintak dh besar panjang cmni..
ish..tak keruan pk kan semua ni..

dalam masa terdekat, mau aje celebrate konvo bersama bf n kawan2 yg len..
doakan yang baik2 aja berlaku..amin...




Thursday, October 7, 2010

giveaway 3 domains

The founder of http://bloggerstop.net , Divya Sai celebrated her 22 birthday on two weeks back. Happy happy belated birthday for her =)

To share her happiness with everyone out there , she wants to giveaway 3 domains by entering her contest. The contest runs starting from 5th October 2010 to 19th October 2010.

You may be a winner by simply spread these words and get point by :

1. Tweet it ; you will get 1 entry-point
2. Post it on facebook; you will get 1 entry-point
3. Writing in your blog post (about this blog and contest), you will get 5 entry-points

Then, comment on this post (with your link) to get your entry-points.

A participant can earn a maximum of 7 entry-points (1+1+5)

Grab this chance and be a winner!!

Winner #1 will get a .com domain
Winner #2 will get a .me domain
Winner #3 will get a
.biz domain

Three winners will be selected randomly and the result will be announced on 20th October.

If you also take part in this contest, head over this post and leave your links..
Good luck!! =)

Wednesday, September 29, 2010

thesis..thesis..dan thesis....


apa lagi aku nak buat pasnih..???
thesis...
what ur plan for this weekend??
thesis..
semalam buat apa??
thesis..

apa banyak thesis dah.......

Wednesday, September 15, 2010

reunion SKKT

Venue ; Pizza Hut, Giant, K.Terengganu.
Date ; 15/9/2010
Time ; 2.00 - 6.00 p.m

First of all, ampun sangat2 sebab lambat sampai..
almost 5.00 pm baru sampai..
yang sempat diangkut dari deligasi Kampung Tanjung Sabtu, Nor and Mia sahaja..
erm....dapat message last minit..
Alhamdulillah dapat jumpa dan berkumpul ramai-ramai setelah hampir 11 tahun tak jumpa..
Next time kita bersua kembali..okeh?
Seronok dapat jumpa... ;)

tHE GIrLS pOWeR

the BoyS






KaNak-KaNAK RiAnG


Saturday, September 11, 2010

Eid Preparation

Assalamualaikum,

Salam Aidilfitri buat semua...

Takbir raya bergema di setiap pelusuk kampung..
Allahu akbar....Allhu akbar..Allahu akbar..
diselang seli dengan keriuhan kanak-kanak bermain bunga api
tak kurang juga dengan dentuman mercun di sana sini..
esok raya!!

Alhamdulillah, dapat kita harungi rukun islam ketiga dengan jayanya..
berlalunya Ramadhan membawa seribu harapan...
mungkinkah aku dapat mengecapi Ramadhan pada tahun hadapan?
insyaAllah, aku begitu berharap..

Sibuk membuat persiapan untuk raya,
i baked a mocha chocolate cake
dont know how it taste like..
not serve it yet..


hope adik-adik enjoy it.

At the same time, adik-adik duk bakar sate kat luar..

harap alan je maen bara..

amin-the boss

while Encik Sidi duk menolong Puan Noorma di dapur..sweet.....

and ayah make a surprise for raya...meja makan untuk diletakkan di beranda

testing letak kuih..hehhe

dan..rumah kami diserikan dengan kuntuman bunga ni...cantik kan...=)

xtaw nama dia ape..huhu


Monday, September 6, 2010

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin


Lagi 4 hari Ramadhan nak berakhir,
kedatangan Syawal pula dinantikan..
dari pakaian, juadah hingga perkarangan rumah mesti disuntik mood raya..

Masa kecik-kecik dulu..
time balik raya paling gamat suasananya..
dari nyanyi lagu balik kampung lagu nyanyian Allahyarham Sudirman..
hingga ke lagu Awie..
tragedi Oktober...hahah..tergelincir dari landasan keretapi..
bukan apa, sebab Awie is my favourite singer..dulu-dulu la..
lagu-lagu die pon best-best belaka..
that's why, aku ngan kakak2ku amat meminati Awie..

Pastuh, kami nyanyi beramai-ramai lagu KRU..
Feminin...gila feminin r time tuh..
aku masih ingat...gara-gara terpengaruh ngan kakak ku sekalian,
suruh ayah belikan kasut skolah style boot nye..
tali diikat sampai keting tuh..
hahah..
stylo gila pergi skolah time tuh..... =D

Zaman dah berubah, kalau dulu, pelita mesti dipasang keliling rumah tok kita kat kampung..
pastuh....main bunga api....kutip duit raya keliling kampung..
seronok gila.....
rindu betol zaman kecik dulu...
doremon di mana kamu....

Anyway, dengan kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua...
Maaf Zahir dan Batin...dari hujung rambut ke hujung jari kaki..huhu..
berhati-hatilah memandu di jalan raya..
ingatlah orang yang tersayang.. =)





Friday, September 3, 2010

Selamat Hari Tua ke-24 tahun


Happy birthday to you...
Happy birthday to you...
happy birthday to Muhammad Fathur Rahman...
happy birthday to you...

huhuh..walaupun jauh di mata..tetapi tetap di hatiku.
These words are dedicated for you....

I don’t that much money to buy you stuff

So this feeling I’ll confess as treasures

That money can’t buy

Words full of love, care and dedication

Well, the fact that you were born

And in this reality that we’ve met

And being beside me through good and bad times

I’ve to say thank you! Thank you!

And happy, Happy birthday!

It’s another special magical day for you this year!

Lotsa love all the time

Hope you enjoy it...
Tak pernah hayat aku mengayat camni..
Just for you my love....

chocolate chips cookies

Bersua kembali ke nedi's page.. =)
3 hari lepas, aku menemani sisterku membuat cookies coklat chips..
ala-ala famous amous gitu..
xpayah beli mahal-mahal..everything boleh buat sendiri by your own fingers..

Now, i wanna share with you the recipe of chocolate chips cookies

The ingredients :
1. 3 cawan tepung gandum
2. 2 sudu teh bikarbonat
3. 2 cawan butter
4. 1/2 cawab gula icing
5. 1/2 cawan gula perang
6. 2 sudu besar serbuk koko
7. 4 biji telur kuning
8. 2 sudu teh air panas
9. 1 cawan quaker oat
10. 1 cawan Nestum
11. 1 cawan conflakes hancur
12. 2 sudu teh asen vanilla
13. 1 sudu makan susu tepung

Cara-cara :


1. Pukul semua bahan termasuk gandum, butter, bikarbonat, gula icing, gula perang..
2. Kemudian, masukkan telur+ asen vanilla yang telah dikacau ke dalam acuan tadi.

3. Pukul sehingga sebati ..

4. Masukkan serbuk koko perlahan-lahan.

5. Aksi ini boleh digunapakai untuk memastikan conflakes betol2 hancur..ngeh2..

6. Selepas taruk conflakes, boleh la letak quaker oat+walnut+nestum+tepung susu (kalau suka)

7. Dan, kasukkan ke dalam oven selama 15-20 minit..suhu 160' celcious

8. duk mengintai hanget tak..huhu

9. Setelah cookies diyakini sejuk, simpan dalam tupperware...

Kepada penggemar choc, SELAMAT MENCUBA =)

Happy Birthday ma....love u..muahahhha



ma...mom..mummy..mama..
macam mothers day la plak..
bukan-bukan...
tanggal 2 September 2010,
ma a.k.a my lovely mother turn to 47th years old..
hampir mencecah 50 sudah...
pada usia ni,
pencapaian ma adalah mempunyai 9 orang anak, seorang cucu, cikoliq dan 2 orang menantu yang disayangi...
bila lagi nak tambah ahli??hehhe...
and, a very handsome and smart guy, ayah...=)
hehhe,...

some pictures semasa celebrate hari ulangtahun kelahiran ma tercinta yang ke-47 tahun..

Yummy..yummy..

big girl birthday

gaya manja konon...

pose meniup lilin

time menikmati kek..hhehe

lagi...

this cake was sponsored by ac, my sis, thanks ac for making it perfect!..=)

And there are couple words I wanna say....

Ma.....
We all love you...deep in my hearth you are the greatest mother in this planet.
even, selalu jugak dileteri...huhu..
hope ma sihat selalu, gembira meniti usia di sisi ayah tercinta,
happy with your children, and grandchild,hope the new one will be born soon..
Amin..

selongkar

Salam Jumaat tuk semua..
bagi penduduk pantai timur, selamat berholiday dengan aktiviti berfaedah.
jangan mandi sungai lak..batal puasa taw!
pagi ni,ingat nak buat report for my final year project..
tersangkut lak bila bukak folder pictures..

Kerjaku tergendala dekat seminggu sudah.
sebut pasal pictures, kali nih update pasal gambar ma+ayah ku
I took these pictures time praktikal kat JPN 3 tahun lepas.
shhhuhhh...aku curik2 amik pic nih dalam system diorang
hahha..do not have the authority to do that..
kalau tertangkap, masuk ISA aku..
tapi, kecik je kesalahan nih berbanding staf-staf dekat sana tuh..

Kalau you all nak tahu, diorang siap dapat tahu si colan nih ade berapa bini..
ha, income Datuk K berapa sebulan....
gambar Datuk Siti zaman sekolah rendah..
kelakar weih..
Sempat jugak aku godek-godek time tuh..
kalau full name ada, then search je...
keluar lah maklumat peribadi dari zaman dinasour dulu sampai sekarang..
menarik kan..????


Ha, ni pictures ma and ayah ku..
aku kira, yang atas tuh time diorang darjah 6 kot..
pastuh, yang bawah, zaman diorang muda remaja..
you are rocking always ayah!
and ma, always look lovely...ayu gitu..
mana nak tumpah lauk kalau tak ke nasik..
ma borek anak rintik..hikhik..

Wednesday, September 1, 2010

sibuk buat cookies raya

Salam Merdeka untuk semua!
tidak terlambat lagi kan...ngee..
buat pertama kali merdeka disambut di bulan Ramadhan, penuh kerahmatan.
Moga-moga negara kita maju dan aman makmur hendaknya..
i'm proud to be a Malaysian..=)

puh..puh..berhabuk abes.Almaklumlah, kalau kat umah susah skit nak menekan board komputer ni. Macam-macam agenda yg perlu diselesaikan..lebih-lebih lagi time ma kita ade kat rumah..
dia tak paham asal la anak dia nih duk ngadap aje dpn pc..huhu
Dengan kesempatan ini, nak ckp la yang i skarang busy buat kueh-mueh..homemade cookies ok..
Seperti sambutan Aidilfitri tahun-tahun sebelumnya, menjadi kewajipan untuk kami sekeluarga menyediakan juadah kueh mueh.Antaranya, cookies tat nenas, coklat chips, kueh dahlia, kana, kueh badam, kueh gajus, suji dan apa lagi ek..

gambar hiasan..

Erm..kemeriahan membuat kuih tahun ni kurang terasa gamatnya..sebab kakak-kakakku masing-masing bekerja, tinggal jauh..tinggallah aku bersendirian...terpaksa bersengkang mata dengan ma..akulah penerap kuih, pembakar kuih..akulah...versi bangga ke apa.. huhu
silap hangus kuih, tak beraya mana la...besau tanggungjawab ku kali nih..
ma kita selepas siap menguli bahan,lepas tuh, senyap..
tengok-tengok...dah terbongkang tidur depan tv....zZzZzz
adoi..........

p/s : kaklong, ac...i need your help!!

Wednesday, August 11, 2010

kedatangan Ramadhan al-Mubarak


Assalamualikum kalian..

First of all,
i wanna wish u selamat berpuasa dan selamat menjalani ibadah di bulan yang penuh keberkatan ni..(skima je ayat..hihi)
alhamdulillah...hari ni dapat berpuasa sama..selalunya asyik off aja awal bulan..
syukur sangat...
semoga ibadah kita diterima olehNya..Ameen..


Apa special nya Ramadhan??
zaman kecik-kecik dulu..ma kita suruh kita puasa..kita pon ikot je..
kalau puasa dpt upah..kan?(tak nak ngaku la tuh..)
pura-pura berpuasa..buat muka lesu tak bermaya..hahah
aku la tuh..
ingat lagi,masa aku darjah 1..pergi toilet skolah,tadah air sink..minum..
syok gle dapat hilangkan dahaga time tuh...(besar2 ni xde la)
kat rumah berlakon puasa penuh satu hari..
buat muka 'smeme' aje..
boleh menang award aku ni..pelakon terbaek...........hahha

kalau puasa, mlm hari nya tentula pergi sembahyang Tarawih beramai-ramai ke masjid.
(tu pun kalau ada mood rajin)
mana taknya..melantak sakan time berbuka..
mula la zip seluar pon kene buka..teruk tol..
tu kalau kat rumahla, memang happening kan..
so, salahkan ibu mengandung sbb masak sedap sgt.
hehhe..gurau je..

skarang pon kemeriahan bulan Ramadhan terasa jugak.
but this feeling is much more different..
beli makanan kat bazar Ramadhan ngan kawan2..
pastu, berbuka pon open table la..share makanan...
weekend, plan nak msk..tp tengukla camne..% kerajinan di thap memberangsangkan ke tak.hahaha....

waktu maghrib aje berebutla toilet..
then, kami bersiap pakai baju sembahyang nak ke surau yang memakan mase 5 minit tuk sampai..
ya Rabb...ramai gle hamba Allah...bersesak-sesak dalam surau tuh..
Alhamdulillah..dapat tempat jua di celah-celah saf yang ber'ruang'..
ada juga makmun yang terpaksa sembahyang di luar, beralaskan tikar dan rumput yang lembab.
this is the scenario..alhamdulillah..
menitis peluh ke keting..
cabaran mlm pertama ku bertarawih..

Tonight, tak larat nak pergi surau
berjemaah kat rumah aje..
sahur??
berbekalkan roti ngan susu oat sudah memadai..
dan membuatkan perutku kenyang..

This time, rindu masakan ma...lagi 2 minggu menghitung hari nak balik..
hehhe..kwn-kwn semua..
jangan jeles...lepas raya i bawakkan kueh-mueh..okes..=)
sebelum terlupa..Anyone,any order for kerepek???












Monday, August 9, 2010

hawa


Hawa…

Kau bangga dengan kecantikan lahiriah yang ada padamu,

Kau sanjung tinggi Adam yang terpikat dengan keindahan rupamu,

Kau tersenyum manis saat Adam melihat lenggok tubuhmu,

Tapi kau marah dan benci bila ada segelintir Adam yang menegurmu.

Hawa…

Iblis menggunakanmu sebagai umpan untuk memerangkap Adam,

Kau harus ambil kesempatan ini untuk memperdayakan Iblis,

Selamatkanlah Adam dari cengkaman api yang tidak akan terpadam,

Jatuhkanlah musuh Islam dengan akal satumu yang genius.

Hawa…

Sikapmu yang tidak endah menjadikan Adam berani terhadapmu,

Berani mengambil kesempatan untuk menyentuh maruahmu,

Ketidaktegasanmu membuatkan Adam semakin suka akan dirimu,

Hingga kau pun hanyut dalam dunia cinta palsu.

Hawa…

Lenggok tubuhmu bisa membuat Adam terpaku dan mata menjadi sepi,

Lembut suaramu bisa mencairkan hati lelaki Adam,

Longgarkanlah pakaianmu agar tubuhmu tertutup rapi,

Tegaskanlah suaramu supaya syaitan tidak berpeluang merasuk Adam.

Oleh itu Adam…

Bersikap tegaslah dengan Hawa dalam setiap urusanmu,

Kau harus kuat dan sabar dalam membimbing Hawa yang semakin liar,

Kau harus teruskan perjuanganmu menentang hawa nafsumu,

Agar nafsu Hawa tidak terus-terusan menular.

Begitu juga Hawa…

Mahalkanlah senyummu yang bisa menawan hati lelaki,

Jagalah dan peliharalah aurat dan maruah dirimu,

Untuk membentengi nafsu yang sangat dibenci,

Agar kau suci terpelihara saat Adam menyuntingmu.


peringatan kepada semua anak gadis di luar sana

termasuk diriku.

semoga Allah selamatkan kita dari fitnah di dunia dan akhirat.

Ameen...

Friday, August 6, 2010

angan-angan

tidak salahkan untuk memasang angan-angan??
aku angguk kan aje..
tapi bukan angan-angan kosong aje taw.
'terdapat kesungguhan dalam diriku ini..'(thump up for yourself)
hehhe..
last night aku tak dapat lelapkan mata...
bermacam-macam benda berlegar-legar dalam kepala otak aku ni.

pusing kiri..rimas..ke kanan pun gelisah aja..
pernahkah anda melalui perkara yang sama??
nk melakukan sesuatu tp xtahu di mana starting nya..
mata tetap xmahu pejam..
aish..apa yang aku pikirkan sebenarnya??...

actually, semalam aku kuar dinner ngan roommateku, cda namanya.
tomyamku restaurant menjadi sasaran kami.
anda kenal tempat ni??
kalau student yang duk kat pusat komersial tuh, mustahil la tak kenal.
kan..kan..kan..??

abes licin kwe tiaw kungfu aku bedal..best..=)
bab2 mkn nih berserah la..hahha
one thing aku tak puas hati ngan restaurant ni..
air diorang mahal sgt..=(
sempat lagi condemn.haha..

lepas perut terisi..biasalah..
ktorang merewang ke kedai berhampiran.
terpandangla kedai Anggun Klasik.pernah dengar??
pernah kot..yang duk promo kat fesbuk tuh..
kedai diorang seberang jalan Tomyamku aje..
jual kain, selendang bagai..

ktorang ape lagi..pantang jumpa kedai kain..
belek-membelek baju-baju tersangkut tuh..
mcm-mcm fabrik kain ada..
but seems tak byk pilihan lagi..
owner die ckp baru 2 bulan kedai nih bukak..
oooo..
then, berborakla ngan owner die..mamat berkulit putih,berkaca mata.

owner kedai : "awak student uitm?"
ktorang : "aa..ktorg dtg jenguk aje..tak bwk duet pon".
owner kedai: "ooh..takpe.tengokla..pasni ajak la kwn2 dtg.."(iakan aje)
******
then, owner tuh sambung..

owner kedai :"saya boley nk tolong awak.kalau berminatlah..skang rmai budak2 uitm dtg sini ambil selendang.tuh banyak yang habis.tunggu stok baru sampai nanti."

nedi: "dapat komisen ke?"
owner kedai :"komisen takdalah.tp kalau ambil 30 helai..jatuh rm5/helai ."
dalam hati..budak-budak skrg memg pandai ambil peluang
*****
tiba-tiba owner kedai bersuara lagi..

owner kedai:"awak rasa kita berapa taun?"
cda :"38 tahun"(dengan muka selamba dan tak bersalah)
aku gelak aje..
owner :"tak.salah.58tahun"(dengan muka toya+tak puas hati)
********
owner sambung lagi..
owner :"kita baru umur 26 tahun.muda lg kan?"(tak tanya pun..hikhik..jht tak?)
nedi :"nih kedai awak punya ke??"(dengan muka tak puas hati)
cda asyik membelek-belek beg-beg kiut tergantung.
yelah..tahu-tahula kan..sewa kedai kat seksyen 7 nih,lebih-lebih lagi kat pusat komersial bukan nya murah.boleh tahan kaya la mamat nih.

owner :"yelah..baru je kita bukak kedai ni.rm4+++/sebulan."
tertelan air liur mendengarnya
cda :"dah kahwin??"
owner kedai :"dah.anak sorang..8bulan baru..ha, kita nak tunjuk kat awak.kedai ni dah 2kali masuk paper."(sambil duk mencari paper)."im very proud"katenye lagi.

nedi:"mcm mana boleh start business ni?"(korek2 rahsia dan ilmu)
owner kedai :"isteri sye ni dh biasa berbisnes.Dari belajar kat utm dulu. Ktorang belajar tempat sama.Mula2 jual gelang kristal.Lepas tu, dia belajar buat website.Then, jual kat website.Income adalah dlm rm5+++/month.Saya quit bekerja ngan company oil and gas.Jiwa kat bisnes lagi.Kalau kita bekerja dengan orang..tinggal angan-angan jelah impian tuk berbisness ni."dalam hati..actually,bukan senang nak senang
******
our conversation end kat situ..

owner tuh menyambung kerjanya yang terbengkalai..
ktorang asyik membelek lagik..boleh tahan la harganya..
boleh tahan mahal jugak..saje wat suspen
kene mark up harga tuk cover sewa kot..

my point of view, boleh membanggakan sebab dalam usia muda dah ada kedai sendiri,kan?
sbenarnya, tuhla yang aku duk pikirkan dari semalam..
Ya Allah..buka kan lah jalan..

kepadaku yang mengejar impian....

Thursday, August 5, 2010

how to make 'bubur kacang+durian'


Firstly, sediakan bahan-bahan:

1. 1 gelas santan
2. 2 cawan kacang hijau
3. 1 sudu teh garam (secukup rasa)
4. gula melaka (secukup rasa)
5. gula pasir (secukup rasa)
6. secawan air (sukat la bagi tak pekat sgt santan)
7. daun pandan (terlupa letak)

Cara-cara :
1. Kacang hijau direndam semalaman.
2. Kemudian, kacang tersebut direbus sehingga empuk.
3. Santan diletakkan dalam periuk bersama kacang tadi.
4. Masukkan gula melaka dan daun pandan ke dalam periuk.
5. Masukkan air supaya tak pekat sangat.
6. Masukkan garam dan gula pasir.

7. Masukkan durian.

8. Kacau sehingga mendidih.
9. Rasa. Jika kurang manis,tambah lagi gula pasir.
10. Siap, bersedia untuk dihidangkan.

Maafla..peralatan dapur kami tidak berapa sesuai.
almaklumlah, kami tinggal di rumah sewa.ala kadar sahaja..hehhe..
Harap ia tidak mencacatkan.
Semoga tutorial ini dapat membantu..
SELAMAT MENCUBA =)

i'm lucky


This song is so close to me..
berjiwang di tengahhari..
hikhik..
anyone out there....peace =)

Do you hear me,
I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky, oh my, baby I'm trying
Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

I dedicated this song to someone i love..
my best friend aka my bf aka my soul mate
wink wink**

i love myself more than i love u..hahha
betol la..sayangi diri anda sebelum menyayangi orang lain.
pesanan ringkas dari masyarakat prihatin. =)










Wednesday, August 4, 2010

posto..posto..

Assalamualaikum kalian...(anybody??)
nk tergelak rasanya..
this post not like the title is all about..
heheh..teringat kat kak long ab and family..
miss u all~muaahhh......

ha,ni nak mengupload gambar-gambar masa kitorang jalan-jalan kat Putrajaya..
time tuh ada floral event..
about three weeks lepas dh..
huhu..but not basi lagi la pics nih..=p

kalau nak kasi clear..click la kat gambar yang berkenaan..



















PHOTOS were taken in front of Putrajaya Mosque





















floral event


















night view in Putrajaya..and in Masjid Besi


abang amir (my bro) yang turun dr Terengganu ke KL dengan harapan mahu date ngan gf die..
tak kesampaian..
poor amir...
huhu...her gf's father died because the hearth attack..
Al-Fatihah....
Allah lebih sayangkan dia..
Semoga rohnya dicucuri rahmat..
Amin..

Thursday, July 29, 2010

bebel pagi hari

ehem..ehem...
adoi..manyak sakit ini tekak..
duk ulang alik ke tndas aje sminggu ni..
klu ade yang nk muntah kt tandas tuh..
bolehla berbuat demikian.

nk wat camne..
aku ni duk 'seng' aje hingus+kahok menghijau ni..
erm..kat 2 gelung tisu tandas agaknya aku rembat.
hahahha..
makan ubat batuk buat kan aku pening..
so..i do not take ubt batuk anymore.

today,im fasting..
puase sunat..mane taw boleh tampal puase yang tak memuaskan.
heh..ade ker??
ye kot..

mane la cik ana ni..
cr kat bilik die takde..
almaklumlah..hp sony aku rosak.
so inilah jadahnya..
maen aum cak kat bilik, sampai2 xde orang.

tp takpela kan..
alang2 tuh..senaman sket..
jalan-jalan..asyik duk lam bilik airkon ajek..
terperuk je dunia aku..
hahaha...

awal2 pg dah pg kaco mat pih..
bosan gle..
duk membongkok sembang kat kaunter Bhgn Pentadbiran tuh..
haah..
last2..mai kak kaunter..
blakon la...ape lg..
mat pih trus lari..cet!
penakut betol..
lenkali aku kaco mu lagi ye pih..
hahhahah..

apela aku membebel lam ni..
bosan thap gaban r ni..xde keje nk buat.
mak oi....buat la keje!!!

Monday, July 26, 2010

kini lebih ceria

come back!!!
td pg solat..naek lif..surau tngkat bwh sana..
amik wuduk..
air sejuk..dingin..

capai telekung smayang..selesai solat..
lps doa siap2..
ternampak buku-buku yasin kat rak lam surau td..
aku capai buku yasin biru..
sebelum bc..
bisik dalam hati..
"ya Alllah..ringan kan lah pening kepalaku..permudahkan lah segalanya utkku.."

syukur Alhamdulillah..
selesai bc yasin..hati mula tenang..
kepala ringan skit dr td..

itu bukanlah rahsia baru..
samaada mls atau tiada kelapangan mase..
tp fikir-fikirkanlah..
curiklah mase
ingt 5 perkara sebelum dtg 5 perkara..

1. muda sebelum tua
2. sihat sebelum sakit
3. lapang sebelum sibuk
4. kaya sebelum miskin
2. hidup sebelum mati.

want to remind myself always..

flying

ya Allah..
syukur kehadratmu aku masih lagi bernyawa
ntah kenapa hatiku resah
xkeruan aje hari ni..
maybe hidung ni duk sok sek ajerk..tekak pun perit semcm..
batuk2...huhu...bdn pon still pns lagi
not 100% chat..
ubat dah abes aku mkn..

jatuh sakit??
jatuh sakit itu lumrah..Tuhan nk uji dan ampunkan dosa kita(hendaknya..)
kalau org tuh xpernah jatuh sakit,apa halnya??
firaun 400 tahun tak sakit..
sbb tula takabbur n bongkak tak mau sujud kpd Allah
dan mengaku diriya tuhan.
hehe..sorila kalau jarang sakit..not mean that..

knape pinggang ku asyik lenguh2??
kenape pening2??
dahi kerut2??

what im thinking rite now??
maybe stress..
stress..stress..
xchat jd stress kot..

duk dgr Dr Fadhilah Kamsah nye motivasi..

how to cope stress??
1 .minum air kosong byk2..2-3 liter sehari
2. peluk baby..betol...baby bleh comfort n belai emosi kite..
3. jgn suka cr gaduh!!
4. don't be a serious person
5. mkn byk buah dr sumber vitamin c..orange!!
6. jgn pilih sedih, murung..kenapa xpilih ceria??
7. bykkan berdoa dan beribadat..sucikan hati..
8. maafkan semua orang...dr lebih tenang..

so...ceria2 kan lah diri anda..bersama orang yang tersayang...........=)

im trying to smile...
im tring to be happy
im trying to enjoy life
im trying......

i feel want to fly..

Friday, July 16, 2010

doing my research

venue : Tadika Si Kecil Pintar, Seksyen 4
date : 15/7/2010
time : 10.30-12.30 am

yesterday, as i told you in my last post..im doing my research ,rite?
if u had read my post..haha..
so, hari ni without doing nothing..terbuka hati tuk menaip pasal visit semalam..
i went to tadika with kak hana..(mujurlah ada teman)

sesampai je kat sana..the kids duk rehat..
ade yang duk mkn...ade jugak yang lari berkejaran ngan kwn2..
teringat time kte mase kindergarten dlu..
hahah..berhingusan lagik..
ktorang disambut oleh cikgu2 kat sana..

then, menunggu tuk kls IT for 4years kids at 11.30-12.00 am
dalam mse tuh, kak hana had read my proposal report.
and she commented and suggested that maybe i should do like this..change this...
yes, she helps me alot..
and i really need someone to guide me..
syukur Alhamdulillah Allah kurniakan seseorang tuk memberi tunjuk ajar..amin...

kaka hana is also doing a research about usability evaluation
dr network terjun ke HCI (tak nak pening2kan kepala katenye)
but our research scope is different
yela..phd n degree tuh jauh bezanya..(rendah diri)
tak sangka plak dpt berkenalan dengan orang yang jauh berpengalaman dalam bidang akademik nih..
syukur sgt..she is very humble..
kata orang.."Baik membawa resmi padi daripada membawa resmi lalang"

i took some pictures and videos for my research


the kids need guidance from their teachers
















they are trying to do it by themselves





this boy is tapping the keyboard..frust sbb pc is "sick"..








unfortunately, the video takes long time to upload..
never mind..xdpt la nk share with u all..(sedih)

erm..anyway, i will update about the journey of my research soon..
thanks 4 reading..=)

Thursday, July 15, 2010

pengalaman

now im little bit dizzy..letih agaknya+mengantuk..
despite of that,i found myself happy today
u know why?
rs cukup bertuah kerana so far..Allah telah permudahkan perjalananku..
syukur Alhamdulillah..

i have met a beautiful person...warm heart n very friendly..
cam dh kenal lame..kak Hana namanya..
At the first sight,talked with her in phone yesterday, i thought that she's just like me..i mean, muda lagila..dalam 20-an..
studying for her degree like i do..
we set a date which is this morning at Molek Restaurant..

tggu lam 5minit, die pon sampai..driving toyota vios..
borak punya borak...rupanya she is doing her research for phd..
wow...umur dalam 32 tahun..further phd dah..
dalam hati...rajin nya..camne la die dpt allocate masa dgn family lagi..
she has an understanding husband and two kids.both of them boys...
mse balik pon tumpang die..
berkesempatan kenal ngan boys..the eldest one is adam..and the second one...aidil.
if im not mistaken...hahah..muda2 lagi dh nyanyuk.

so far buat research td,ok..berinterview ngan Pn.Rahimah..
alhamdulillah..everything done well..tggu nk salin and type cantek-cantek ape yg direcordkn..
i will meet kak Hana next monday..she is my mentor actually..
she is now a network lecturer..also teach C programming..
then further phd in HCI..xmo pening kepala katanya..haha..
her husband also doing a phd in civil eng...solute betol la ..

lam kereta mcm2 perkara yg diborakkan..
i feel easy wif her..dr cite sal fam..kerjaya..education..
ha..one story that i can share with you is about kak Hana'a father n mother in law..
both of them berusia dalam 70-an..
but still carry notebook as a reminder what they are doing today..n the next day n forward..
mak mentua kak Hana ade degree in ******gy which is about study of the human behavior..bekas seorg pengetua ...
she is a good observer (kata kak Hana)..menakutkan..camne la kak Hana nih boleh selected for her menantu..hahah..=D
maknaNya kak Hana nih bukan calang-calang org la kan...

dalam diri nih rs timbul nk further study lg..
nk kutip ilmu n experience dr org cam kak Hana nih.
insyaAllah, i will struggle for my project this semester..
and perhaps everything good happen..
Amin....

Tuesday, July 13, 2010

epi besday kak long


Alhamdulillah..

dh berbulan lamanya tak update blog ni...
actually, today is my beloved sister's birthday....EPI BESDAY kak long yang ke-27... ;)
pejam celik cikoliq pon dh nk setaun usianya...

For mama ab :
semoga berbahagia bersama abg am n cikoliq tercinta...
chat sokmo..dimurahkan rezeki..
erm..bila lagi nedi nk dpt ank buah baru erk...??..hahha

ha...nedi ade "sesuatu" tuk kak long...jeng3..
tunggu ye.....

this semester quite challenging for me..

Ya Allah...perkasakanlah rohani dan jasmani ku...Amin...

akan ku harungi dengan tabah..
tidak akan sesekali mengalah..
walau ranjau dan duri akan ku redah...
Ya Rab...kaula jua tempatku berserah..

terkesima dibuatnya...hahahah
bila pulak aku pandai bermadah ni..
nukilan dari hati yang tulus dan murni.

life is no turning back..
wake up..
wake up..
wake up......