Wednesday, August 11, 2010

kedatangan Ramadhan al-Mubarak


Assalamualikum kalian..

First of all,
i wanna wish u selamat berpuasa dan selamat menjalani ibadah di bulan yang penuh keberkatan ni..(skima je ayat..hihi)
alhamdulillah...hari ni dapat berpuasa sama..selalunya asyik off aja awal bulan..
syukur sangat...
semoga ibadah kita diterima olehNya..Ameen..


Apa special nya Ramadhan??
zaman kecik-kecik dulu..ma kita suruh kita puasa..kita pon ikot je..
kalau puasa dpt upah..kan?(tak nak ngaku la tuh..)
pura-pura berpuasa..buat muka lesu tak bermaya..hahah
aku la tuh..
ingat lagi,masa aku darjah 1..pergi toilet skolah,tadah air sink..minum..
syok gle dapat hilangkan dahaga time tuh...(besar2 ni xde la)
kat rumah berlakon puasa penuh satu hari..
buat muka 'smeme' aje..
boleh menang award aku ni..pelakon terbaek...........hahha

kalau puasa, mlm hari nya tentula pergi sembahyang Tarawih beramai-ramai ke masjid.
(tu pun kalau ada mood rajin)
mana taknya..melantak sakan time berbuka..
mula la zip seluar pon kene buka..teruk tol..
tu kalau kat rumahla, memang happening kan..
so, salahkan ibu mengandung sbb masak sedap sgt.
hehhe..gurau je..

skarang pon kemeriahan bulan Ramadhan terasa jugak.
but this feeling is much more different..
beli makanan kat bazar Ramadhan ngan kawan2..
pastu, berbuka pon open table la..share makanan...
weekend, plan nak msk..tp tengukla camne..% kerajinan di thap memberangsangkan ke tak.hahaha....

waktu maghrib aje berebutla toilet..
then, kami bersiap pakai baju sembahyang nak ke surau yang memakan mase 5 minit tuk sampai..
ya Rabb...ramai gle hamba Allah...bersesak-sesak dalam surau tuh..
Alhamdulillah..dapat tempat jua di celah-celah saf yang ber'ruang'..
ada juga makmun yang terpaksa sembahyang di luar, beralaskan tikar dan rumput yang lembab.
this is the scenario..alhamdulillah..
menitis peluh ke keting..
cabaran mlm pertama ku bertarawih..

Tonight, tak larat nak pergi surau
berjemaah kat rumah aje..
sahur??
berbekalkan roti ngan susu oat sudah memadai..
dan membuatkan perutku kenyang..

This time, rindu masakan ma...lagi 2 minggu menghitung hari nak balik..
hehhe..kwn-kwn semua..
jangan jeles...lepas raya i bawakkan kueh-mueh..okes..=)
sebelum terlupa..Anyone,any order for kerepek???












Monday, August 9, 2010

hawa


Hawa…

Kau bangga dengan kecantikan lahiriah yang ada padamu,

Kau sanjung tinggi Adam yang terpikat dengan keindahan rupamu,

Kau tersenyum manis saat Adam melihat lenggok tubuhmu,

Tapi kau marah dan benci bila ada segelintir Adam yang menegurmu.

Hawa…

Iblis menggunakanmu sebagai umpan untuk memerangkap Adam,

Kau harus ambil kesempatan ini untuk memperdayakan Iblis,

Selamatkanlah Adam dari cengkaman api yang tidak akan terpadam,

Jatuhkanlah musuh Islam dengan akal satumu yang genius.

Hawa…

Sikapmu yang tidak endah menjadikan Adam berani terhadapmu,

Berani mengambil kesempatan untuk menyentuh maruahmu,

Ketidaktegasanmu membuatkan Adam semakin suka akan dirimu,

Hingga kau pun hanyut dalam dunia cinta palsu.

Hawa…

Lenggok tubuhmu bisa membuat Adam terpaku dan mata menjadi sepi,

Lembut suaramu bisa mencairkan hati lelaki Adam,

Longgarkanlah pakaianmu agar tubuhmu tertutup rapi,

Tegaskanlah suaramu supaya syaitan tidak berpeluang merasuk Adam.

Oleh itu Adam…

Bersikap tegaslah dengan Hawa dalam setiap urusanmu,

Kau harus kuat dan sabar dalam membimbing Hawa yang semakin liar,

Kau harus teruskan perjuanganmu menentang hawa nafsumu,

Agar nafsu Hawa tidak terus-terusan menular.

Begitu juga Hawa…

Mahalkanlah senyummu yang bisa menawan hati lelaki,

Jagalah dan peliharalah aurat dan maruah dirimu,

Untuk membentengi nafsu yang sangat dibenci,

Agar kau suci terpelihara saat Adam menyuntingmu.


peringatan kepada semua anak gadis di luar sana

termasuk diriku.

semoga Allah selamatkan kita dari fitnah di dunia dan akhirat.

Ameen...

Friday, August 6, 2010

angan-angan

tidak salahkan untuk memasang angan-angan??
aku angguk kan aje..
tapi bukan angan-angan kosong aje taw.
'terdapat kesungguhan dalam diriku ini..'(thump up for yourself)
hehhe..
last night aku tak dapat lelapkan mata...
bermacam-macam benda berlegar-legar dalam kepala otak aku ni.

pusing kiri..rimas..ke kanan pun gelisah aja..
pernahkah anda melalui perkara yang sama??
nk melakukan sesuatu tp xtahu di mana starting nya..
mata tetap xmahu pejam..
aish..apa yang aku pikirkan sebenarnya??...

actually, semalam aku kuar dinner ngan roommateku, cda namanya.
tomyamku restaurant menjadi sasaran kami.
anda kenal tempat ni??
kalau student yang duk kat pusat komersial tuh, mustahil la tak kenal.
kan..kan..kan..??

abes licin kwe tiaw kungfu aku bedal..best..=)
bab2 mkn nih berserah la..hahha
one thing aku tak puas hati ngan restaurant ni..
air diorang mahal sgt..=(
sempat lagi condemn.haha..

lepas perut terisi..biasalah..
ktorang merewang ke kedai berhampiran.
terpandangla kedai Anggun Klasik.pernah dengar??
pernah kot..yang duk promo kat fesbuk tuh..
kedai diorang seberang jalan Tomyamku aje..
jual kain, selendang bagai..

ktorang ape lagi..pantang jumpa kedai kain..
belek-membelek baju-baju tersangkut tuh..
mcm-mcm fabrik kain ada..
but seems tak byk pilihan lagi..
owner die ckp baru 2 bulan kedai nih bukak..
oooo..
then, berborakla ngan owner die..mamat berkulit putih,berkaca mata.

owner kedai : "awak student uitm?"
ktorang : "aa..ktorg dtg jenguk aje..tak bwk duet pon".
owner kedai: "ooh..takpe.tengokla..pasni ajak la kwn2 dtg.."(iakan aje)
******
then, owner tuh sambung..

owner kedai :"saya boley nk tolong awak.kalau berminatlah..skang rmai budak2 uitm dtg sini ambil selendang.tuh banyak yang habis.tunggu stok baru sampai nanti."

nedi: "dapat komisen ke?"
owner kedai :"komisen takdalah.tp kalau ambil 30 helai..jatuh rm5/helai ."
dalam hati..budak-budak skrg memg pandai ambil peluang
*****
tiba-tiba owner kedai bersuara lagi..

owner kedai:"awak rasa kita berapa taun?"
cda :"38 tahun"(dengan muka selamba dan tak bersalah)
aku gelak aje..
owner :"tak.salah.58tahun"(dengan muka toya+tak puas hati)
********
owner sambung lagi..
owner :"kita baru umur 26 tahun.muda lg kan?"(tak tanya pun..hikhik..jht tak?)
nedi :"nih kedai awak punya ke??"(dengan muka tak puas hati)
cda asyik membelek-belek beg-beg kiut tergantung.
yelah..tahu-tahula kan..sewa kedai kat seksyen 7 nih,lebih-lebih lagi kat pusat komersial bukan nya murah.boleh tahan kaya la mamat nih.

owner :"yelah..baru je kita bukak kedai ni.rm4+++/sebulan."
tertelan air liur mendengarnya
cda :"dah kahwin??"
owner kedai :"dah.anak sorang..8bulan baru..ha, kita nak tunjuk kat awak.kedai ni dah 2kali masuk paper."(sambil duk mencari paper)."im very proud"katenye lagi.

nedi:"mcm mana boleh start business ni?"(korek2 rahsia dan ilmu)
owner kedai :"isteri sye ni dh biasa berbisnes.Dari belajar kat utm dulu. Ktorang belajar tempat sama.Mula2 jual gelang kristal.Lepas tu, dia belajar buat website.Then, jual kat website.Income adalah dlm rm5+++/month.Saya quit bekerja ngan company oil and gas.Jiwa kat bisnes lagi.Kalau kita bekerja dengan orang..tinggal angan-angan jelah impian tuk berbisness ni."dalam hati..actually,bukan senang nak senang
******
our conversation end kat situ..

owner tuh menyambung kerjanya yang terbengkalai..
ktorang asyik membelek lagik..boleh tahan la harganya..
boleh tahan mahal jugak..saje wat suspen
kene mark up harga tuk cover sewa kot..

my point of view, boleh membanggakan sebab dalam usia muda dah ada kedai sendiri,kan?
sbenarnya, tuhla yang aku duk pikirkan dari semalam..
Ya Allah..buka kan lah jalan..

kepadaku yang mengejar impian....

Thursday, August 5, 2010

how to make 'bubur kacang+durian'


Firstly, sediakan bahan-bahan:

1. 1 gelas santan
2. 2 cawan kacang hijau
3. 1 sudu teh garam (secukup rasa)
4. gula melaka (secukup rasa)
5. gula pasir (secukup rasa)
6. secawan air (sukat la bagi tak pekat sgt santan)
7. daun pandan (terlupa letak)

Cara-cara :
1. Kacang hijau direndam semalaman.
2. Kemudian, kacang tersebut direbus sehingga empuk.
3. Santan diletakkan dalam periuk bersama kacang tadi.
4. Masukkan gula melaka dan daun pandan ke dalam periuk.
5. Masukkan air supaya tak pekat sangat.
6. Masukkan garam dan gula pasir.

7. Masukkan durian.

8. Kacau sehingga mendidih.
9. Rasa. Jika kurang manis,tambah lagi gula pasir.
10. Siap, bersedia untuk dihidangkan.

Maafla..peralatan dapur kami tidak berapa sesuai.
almaklumlah, kami tinggal di rumah sewa.ala kadar sahaja..hehhe..
Harap ia tidak mencacatkan.
Semoga tutorial ini dapat membantu..
SELAMAT MENCUBA =)

i'm lucky


This song is so close to me..
berjiwang di tengahhari..
hikhik..
anyone out there....peace =)

Do you hear me,
I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky, oh my, baby I'm trying
Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

I dedicated this song to someone i love..
my best friend aka my bf aka my soul mate
wink wink**

i love myself more than i love u..hahha
betol la..sayangi diri anda sebelum menyayangi orang lain.
pesanan ringkas dari masyarakat prihatin. =)










Wednesday, August 4, 2010

posto..posto..

Assalamualaikum kalian...(anybody??)
nk tergelak rasanya..
this post not like the title is all about..
heheh..teringat kat kak long ab and family..
miss u all~muaahhh......

ha,ni nak mengupload gambar-gambar masa kitorang jalan-jalan kat Putrajaya..
time tuh ada floral event..
about three weeks lepas dh..
huhu..but not basi lagi la pics nih..=p

kalau nak kasi clear..click la kat gambar yang berkenaan..



















PHOTOS were taken in front of Putrajaya Mosque





















floral event


















night view in Putrajaya..and in Masjid Besi


abang amir (my bro) yang turun dr Terengganu ke KL dengan harapan mahu date ngan gf die..
tak kesampaian..
poor amir...
huhu...her gf's father died because the hearth attack..
Al-Fatihah....
Allah lebih sayangkan dia..
Semoga rohnya dicucuri rahmat..
Amin..