Friday, August 6, 2010

angan-angan

tidak salahkan untuk memasang angan-angan??
aku angguk kan aje..
tapi bukan angan-angan kosong aje taw.
'terdapat kesungguhan dalam diriku ini..'(thump up for yourself)
hehhe..
last night aku tak dapat lelapkan mata...
bermacam-macam benda berlegar-legar dalam kepala otak aku ni.

pusing kiri..rimas..ke kanan pun gelisah aja..
pernahkah anda melalui perkara yang sama??
nk melakukan sesuatu tp xtahu di mana starting nya..
mata tetap xmahu pejam..
aish..apa yang aku pikirkan sebenarnya??...

actually, semalam aku kuar dinner ngan roommateku, cda namanya.
tomyamku restaurant menjadi sasaran kami.
anda kenal tempat ni??
kalau student yang duk kat pusat komersial tuh, mustahil la tak kenal.
kan..kan..kan..??

abes licin kwe tiaw kungfu aku bedal..best..=)
bab2 mkn nih berserah la..hahha
one thing aku tak puas hati ngan restaurant ni..
air diorang mahal sgt..=(
sempat lagi condemn.haha..

lepas perut terisi..biasalah..
ktorang merewang ke kedai berhampiran.
terpandangla kedai Anggun Klasik.pernah dengar??
pernah kot..yang duk promo kat fesbuk tuh..
kedai diorang seberang jalan Tomyamku aje..
jual kain, selendang bagai..

ktorang ape lagi..pantang jumpa kedai kain..
belek-membelek baju-baju tersangkut tuh..
mcm-mcm fabrik kain ada..
but seems tak byk pilihan lagi..
owner die ckp baru 2 bulan kedai nih bukak..
oooo..
then, berborakla ngan owner die..mamat berkulit putih,berkaca mata.

owner kedai : "awak student uitm?"
ktorang : "aa..ktorg dtg jenguk aje..tak bwk duet pon".
owner kedai: "ooh..takpe.tengokla..pasni ajak la kwn2 dtg.."(iakan aje)
******
then, owner tuh sambung..

owner kedai :"saya boley nk tolong awak.kalau berminatlah..skang rmai budak2 uitm dtg sini ambil selendang.tuh banyak yang habis.tunggu stok baru sampai nanti."

nedi: "dapat komisen ke?"
owner kedai :"komisen takdalah.tp kalau ambil 30 helai..jatuh rm5/helai ."
dalam hati..budak-budak skrg memg pandai ambil peluang
*****
tiba-tiba owner kedai bersuara lagi..

owner kedai:"awak rasa kita berapa taun?"
cda :"38 tahun"(dengan muka selamba dan tak bersalah)
aku gelak aje..
owner :"tak.salah.58tahun"(dengan muka toya+tak puas hati)
********
owner sambung lagi..
owner :"kita baru umur 26 tahun.muda lg kan?"(tak tanya pun..hikhik..jht tak?)
nedi :"nih kedai awak punya ke??"(dengan muka tak puas hati)
cda asyik membelek-belek beg-beg kiut tergantung.
yelah..tahu-tahula kan..sewa kedai kat seksyen 7 nih,lebih-lebih lagi kat pusat komersial bukan nya murah.boleh tahan kaya la mamat nih.

owner :"yelah..baru je kita bukak kedai ni.rm4+++/sebulan."
tertelan air liur mendengarnya
cda :"dah kahwin??"
owner kedai :"dah.anak sorang..8bulan baru..ha, kita nak tunjuk kat awak.kedai ni dah 2kali masuk paper."(sambil duk mencari paper)."im very proud"katenye lagi.

nedi:"mcm mana boleh start business ni?"(korek2 rahsia dan ilmu)
owner kedai :"isteri sye ni dh biasa berbisnes.Dari belajar kat utm dulu. Ktorang belajar tempat sama.Mula2 jual gelang kristal.Lepas tu, dia belajar buat website.Then, jual kat website.Income adalah dlm rm5+++/month.Saya quit bekerja ngan company oil and gas.Jiwa kat bisnes lagi.Kalau kita bekerja dengan orang..tinggal angan-angan jelah impian tuk berbisness ni."dalam hati..actually,bukan senang nak senang
******
our conversation end kat situ..

owner tuh menyambung kerjanya yang terbengkalai..
ktorang asyik membelek lagik..boleh tahan la harganya..
boleh tahan mahal jugak..saje wat suspen
kene mark up harga tuk cover sewa kot..

my point of view, boleh membanggakan sebab dalam usia muda dah ada kedai sendiri,kan?
sbenarnya, tuhla yang aku duk pikirkan dari semalam..
Ya Allah..buka kan lah jalan..

kepadaku yang mengejar impian....

4 comments:

  1. bubur kacang blh bt bisnes bln ramadan....

    ReplyDelete
  2. hahhah...
    for bulan Ramadhan,nedi nak jual kerepek.
    tp toke kerepek ni senyap plok..
    erm...there is something in my head.
    jeng3..surprise buat mse ni.
    takut tak jd lak..huhu

    ReplyDelete
  3. cayok cayok sayang.. sayang abg boleh punya!

    ReplyDelete
  4. boleh teka en.cyberfly akan komen apa..
    hikhik..
    mudah-mudahan..pray for me..
    yea...=)

    ReplyDelete