Wednesday, August 11, 2010

kedatangan Ramadhan al-Mubarak


Assalamualikum kalian..

First of all,
i wanna wish u selamat berpuasa dan selamat menjalani ibadah di bulan yang penuh keberkatan ni..(skima je ayat..hihi)
alhamdulillah...hari ni dapat berpuasa sama..selalunya asyik off aja awal bulan..
syukur sangat...
semoga ibadah kita diterima olehNya..Ameen..


Apa special nya Ramadhan??
zaman kecik-kecik dulu..ma kita suruh kita puasa..kita pon ikot je..
kalau puasa dpt upah..kan?(tak nak ngaku la tuh..)
pura-pura berpuasa..buat muka lesu tak bermaya..hahah
aku la tuh..
ingat lagi,masa aku darjah 1..pergi toilet skolah,tadah air sink..minum..
syok gle dapat hilangkan dahaga time tuh...(besar2 ni xde la)
kat rumah berlakon puasa penuh satu hari..
buat muka 'smeme' aje..
boleh menang award aku ni..pelakon terbaek...........hahha

kalau puasa, mlm hari nya tentula pergi sembahyang Tarawih beramai-ramai ke masjid.
(tu pun kalau ada mood rajin)
mana taknya..melantak sakan time berbuka..
mula la zip seluar pon kene buka..teruk tol..
tu kalau kat rumahla, memang happening kan..
so, salahkan ibu mengandung sbb masak sedap sgt.
hehhe..gurau je..

skarang pon kemeriahan bulan Ramadhan terasa jugak.
but this feeling is much more different..
beli makanan kat bazar Ramadhan ngan kawan2..
pastu, berbuka pon open table la..share makanan...
weekend, plan nak msk..tp tengukla camne..% kerajinan di thap memberangsangkan ke tak.hahaha....

waktu maghrib aje berebutla toilet..
then, kami bersiap pakai baju sembahyang nak ke surau yang memakan mase 5 minit tuk sampai..
ya Rabb...ramai gle hamba Allah...bersesak-sesak dalam surau tuh..
Alhamdulillah..dapat tempat jua di celah-celah saf yang ber'ruang'..
ada juga makmun yang terpaksa sembahyang di luar, beralaskan tikar dan rumput yang lembab.
this is the scenario..alhamdulillah..
menitis peluh ke keting..
cabaran mlm pertama ku bertarawih..

Tonight, tak larat nak pergi surau
berjemaah kat rumah aje..
sahur??
berbekalkan roti ngan susu oat sudah memadai..
dan membuatkan perutku kenyang..

This time, rindu masakan ma...lagi 2 minggu menghitung hari nak balik..
hehhe..kwn-kwn semua..
jangan jeles...lepas raya i bawakkan kueh-mueh..okes..=)
sebelum terlupa..Anyone,any order for kerepek???












2 comments:

  1. Sayang best dia boleh balik awal. Tadi ingatkan dia pegi terawih.

    ReplyDelete
  2. tak..bertaraweh kat rumah aje..
    peret full..tak larat..
    heh...

    ReplyDelete