Thursday, September 4, 2014

Hadiah untuk Mr Cyberfly

Nasi Ayam Madu versi Mrs Cyberfly


Tak nak byk ckp lah, just nak share my resepi yg Mr Cyberfly ckp "mcm mama buat lah.Sedap!! ;)" sampai hari ni efek die xabes ag.hahah....buat keje rumah sambil senyum aje..


Nak tahu rahsia nye? Jeng jeng jeng... Tapi kan, masak ni lebih kpd sedap rasa je nak letak. Ha laghu tu...xreti nak sukat2...secukup rasa la kata orang. Bahan-bahan yg digunakan pon yg sedia ada kat rumah sbb on the spot Mr Cyberfly request nak Nasi Ayam.


Bahan yg xde minyak bijan!!


Ni kira first time la...hehhe..


Bahan-bahannya :


                                


Untuk nasi ayam:

1. halia seinci
2. 3 sudu besar mentega
3. 2 cetong beras (utk 2 org mkn)
4. kayu manis 1 btg
5. bunga rawang
6. 3 bj bawang putih
7. 4 bj bwg merah
8. 2 stok ayam
9. 1 btg serai
10. 3 bj cengkih

Cara-cara:

1. Rebuskan stok ayam di atas dapur.


 2. Basuh beras.








 3. Tumiskan bwg merah+bwg putih+halia yg telah ditumbuk, bersama mentega dlm periuk lain ye.



 4. Masukkan serai+bunga rawang +cengkih +serai yg tlh dititek.
 5. Setelah naik bau, masukkan beras yg tlh dibasuh td.



6. Agak-agak perang skit tu, angkat dan masukkan dlm rice cooker bersama rebusan stok ayam.



Untuk sup ayam :
1. 3 bj bawang putih
2. 3 bj bawang merah
3. 2 inci halia
4. 1 stok ayam
5. semangkuk ayam (ni semua stok ayam yg telah        dipotong dalam peti sejuk.huhu..)
6.garam secukup rasa






Cara-cara:


1. Tumbuk bwg merah+bwg putih+halia.

2. Rebuskan semua bahan bersama stok ayam.
3. Masukkan ayam.
4. Tunggu sehingga ayam empuk dan letakkan garam secukup rasa.

Untuk ayam madu:

1. sos tiram
2.kicap
3. madu









Cara-cara :

1. Rebusan ayam td ditoskan.
2. Gaulkan sebati dengan sos tiram+madu+kicap pekat.



3. Biarkan sekejap pastu goreng ;)







Untuk lada:

1. 2 bj lada besar
2. 2 bj lada jarum
3. 2 bj bawang putih
4. 1/2 cawan sup ayam.
5. secukup garam
6. secukup gula



Cara-cara:

1. Blendkan mereka bersama.Tambahkan garam dam gula secukup rasa.

Untuk kicap:

1. 1/2 cawan sup ayam
2. lebihan perapan ayam
3. kicap

Cara-cara

1. Campurkan 1/2 cwn sup ayam bersama lebihan perapan ayam madu td. Kalau nak lebih pekat,             tambahkan lagi kicap ye ;)

Akhirnya, taraa......hidangkan di atas meja ala-ala dijual di kedai nasi ayam. heheh.. ;)




yg dlm kotak tu Ayam Nandos tapau.mkn xabes ptg tu.



Berselera laki ambe makan..hehe..

p/s : Abang, nedi xdop hadiah nak bagi....cuma Nasik Ayam Madu ;)


No comments:

Post a Comment