Sunday, November 23, 2014

M.A.G.I.C event ( Wordpress for Non-Technie)


Tarikh: 22/11/2014
Hari: Sabtu
Lokasi: MAGIC, Cyberjaya

Alhamdulilah, selesai sudah majlis kelmarin yang dihadiri hampir 50 orang. En. Cyberfly dijemput sebagai speaker kerana expertise nye dlm Wordpress. Hadirin yg hadir adalah dr backgroud yg berlainan. Ada businessman, ada pegawai dr gomen, ada pekerja swasta..

Program ini, diadakan oleh Magic sendiri. Peserta yg hadir hanya perlu register dengan yuran RM15. Sangat2 berbaloi sebab encik husben sdr dulu belajar sendiri berhabis ribu ringgit. 

Preparation slide makan masa 2 hari. Tiada bayaran sebagai speaker. Atas dasar mahu berkongsi ilmu dengan masyarakat dan supaya event ilmu macam ni dapat kami promosi syarikat kami..

Integra Solid Solution !!! Yeah..... !!!
Jomlah berkenalan dengan kami dengan lawati website kami ;)

Setelah presentation tamat, rata-rata berpuas hati dgn penyampaian ilmu yg disampaikan. Bermula dari installation sampai kan setup plugins semua. Slides pon akan diemailkan kpd mereka oleh pihak Magic. Di situ kami ada letak contact kami  ;)

Tragisnye, bisnes kad belom buat lagi. Ayoyo..terpaksalah, bgtahu mereka "kami tertinggal ;(".
Next time, pacakkan dlm kepala bawak business card dan bg pd orang yg berminat sahaja...

Sebagai penghargaan pihak Magic bagi powerbank dan tshirt. 



Ini sedutan video event semalam.







Sebelum presentation, En. Cyberfly selesema.. agak bimbang jugak.. tp
 Alhamdulillah, masa present xde lak ;)



Ni muka duk sengeh aje kat belakang jd pong-pong girl. Go! go Abang!!!



 Alhamdulilah, pembelajaran lancar sebab semua boleh follow.  









Ini seorang co-trainer. Fauzan juga merupakan programmer. Sekarang dia buat freelance.



Peminat mengerumuni beliau.theheh... nak 'sign' ;p







Majlis yang berangsung dari pukul 10 pagi sehingga 6 petang. Seharian abg bercakap ye..kagum betol!! ;) 

Sampai rumah dekat pukul 9 malam sebab singgah di pasar malam cari mkn. Then, barulah dia mengeluh sakit kaki..lutut..sebab berdiri berjam-jam kat depan.
Tapi dia seronok dan puas! 

Ada sorang dr gomen nye kementerian. xpasti dari mana, berminat nk offer projek. Berharap die contact kami balik... huhu.. sbb xterlayan soalan orang tanya time tu. 
Tulah, lain kali bwk business card!!! 


InsyaAllah, rezeki kan dr Allah ;)








Craving for Udang Galah Sepit Biru

Lokasi : Bukit Kemuning Belakang Tokong Cina

Misi lps mencari peralatan mengail, tibalah waktu untuk mengail seberapa banyak udang galah yg boleh. Dengan penuh harapan En Cyberfy bertarung. kikiki... 



Umpan cacing ni pon sebekas RM8... bisnes supply cacing r pahnih.. ^-^





Nedi bawakkan belacan. Kasi ong!!



Ni proses salut belacan dkat cacing tuh.. jd cacing kebelacanan.



Tangkapan sulong.... ;)



Tangkapan kedua... 

Alhamdulillah, boleh sepasang udang galah yg xberapa nak galah.. 
Kami memancing 3 jam RM50. Udang sini xheran umpan cacing tu... cerdik udang kat cni..huhu..

Next time, nk try umpan hati ayam + diperap ngan belacan.ekekek...
Premium skit makanan diorang... Jd dgn penuh harapan dpat berkilo-kilo plak ;)

Wednesday, November 19, 2014

Jom Membeli belah barangan Memancing di sini...

Hihihihi,

Kite jadi kemaruk etek nk mancing udang galoh. En husben bwk g beli barang nk mancing kat TTDI, Shah Alam dekat ngan rumah bff, Liyana Jamaludin ;)

Warga Shah Alam hak mana minat memancing tu mesti kenal dah kedai Dan's Tackle Shop yang beralamat di No 7, Jalan Opera DU2/D Shah Alam.


Ralik bual dgn Pok cik Dan. Die ramah... abes tunjuk gambar memancing die seluruh Mesia die g... Bini die Chinese Pinang. Jadi kalu spesies ikan tu, kabo dlm bahasa Melayu pon die kenal. Pok cik Dan asal Amerika... bermastautin orang sini dh. Tapi ye cakap best ah pure slang Amerika.


                                                   

     
Orang minat mancing ni, kalu borak xtahu ke pukul dh.. huhu..
Just bgtahu je Pokcik Dan badget kita...Pastu kita nak mengail ape. Jadi, Pokcik Dan akan consult kita ape yg bagus dan teknik mancing. 




Banyak barang kat die..harga buleh kira murah!



Ni antara barang kene beli untuk mancing udang galah.




Ye duk pilih mata kail tuk udang galah kolam.



Pokcik Dan pasang lalu alatan joran ni. Jadi xyoh pening pale psg tali tu seme.. ;p



Duk borak pasal ikan.. kita dgr jelah... huhu



Ini lah Pokcik Dan... kalu nak beramah mesra ngan dia, boleh LIKE fesbuk dia.
Sebelum balik, Pokcik Dan sempat wat lawak..pastuh dia suh ktorang amik gambar byk2 tunjuk ke dia kekg. OK Pokcik Dan!! ;)





Roti Garlic Resepi



Terliur dop?heheh....

Selain roti kaya, roti planta + gula, jom try roti garlic a.k.a roti bwg putih. Ala- ala roti kat pizza tu... tp sedap ag..Percayalah!!

Nedi nak share resepi terbaik dari ladang!

Bahan-bahannya :

1. 6-8 ulas bawang putih (ditumbuk)


2. 1/3 Buttercup



Cara-caranya:

1. Buttercup mestilah keras kan sbb baru kuar dlm peti.. jadi nd hidupkan api sederhana. Gunakan pan yg sesuai. Taruk ajer buttercup dlm tu... sambil-sambil die mencair, letak garlic yg telah ditumbuk. 

Semudah A,B,C!!!


2. Simpan ia ke dalam tupperware. Dan masukkan ke dlm peti ais. Siap!!! ;)





Boleh digunakan terus untuk disapu atas roti.. dan bakar..

Paling bez, bila roti itu rangup... krap..krap dalam mulut.. Arg...sedap!!!


Sekian, Selamat Mencuba ;)




Friday, November 14, 2014

Jom Bercucuk Tanam!! ;)

Sekarang dah ada hobi baru... heheh ;p

Alhamdulillah,

Pokok limau purut nedi dah menghasilkan daun baru... kalau nak msk tom yam senangla..petik aje.. pastuh botak sekejap pokok nye..haha ;D Nedi letak baja tuk menggalakkan pertumbuhan pokok. Just sekali dalam 2 minggu je letak. Setiap pagi, pokok kene siram! Ni lah rupa pokok limau purut nedi ;)


                                           


Murah je baja ni... xsapa RM3

                             



Daun kat keliling dalam pasu tu adalah pokok kunyit ;)
Tunggu besar sikit lagi boleh la pindah pasu lain... 


Ni projek terbaru nedi... pokok cili api ;) Mula-mula nk tanam pokok cili api ni, amik biji dia.. pastuh letak dalam bekas yg berisi tisu lembab. Lebih kurang 2 minggu, tunas pokok tumbuh.



Ni dia rupanye, nedi nak pindahkan dalam bekas lain...



Nampak x? nedi cabut tunas die, pastuh tanam dalam bekas ni.. bekas axion ajer ni..hahahha,JIMAT!! 
Make sure tebuk kat bawah dia. Gunakan creativiti anda ye! ;)
Mula-mula ingat nak cat bekas ni bagi cantik, tp xdang2 nak susun tunas dalam ni..hahah 





Nedi letak dekat belakang rumah, tempat yang tak terdedah sgt cahaya mentari dan hujan lebat. Macam jaga anak kecik jugak pokok ni.. hehhe... biar die besar sikit lagi, kene pindahkan pasu besar sikit biar dia selesa membesar dengan jaya nye.. ;D

P/S : Sekarang baru paham perasaan penghobi bercucuk tanam. Macam ayah kat kampung Terengganu.. patutlah pokok bunga ros asyik tumbuh mekar je depan rumah. Hari-hari ayah bercakap ngan pokok dan cabut rumput yg meliar. Pokok nanas ayah pon manis gile... xleh challenge argh....


Feeling rindu rumah!!!!



Monday, November 10, 2014

Hati - hati memilih sebarang produk!

Peringatan penting bagi semua pengguna sebarang produk kecantikan/slimming!

Perkara ini sangat berguna dan penting kerana boleh memberi kesan buruk ke atas kesihatan dan kecantikan seseorang. Ia mungkin memberi kesan dalam jangka masa panjang. Bahan terlarang banyak dijumpai dalam supplement kesihatan / produk kecantikan / produk slimming.

Justeru itu, adalah penting bagi para pengguna untuk memastikan produk ubat-ubatan atau kosmetik yang digunakan oleh mereka merupakan produk yang berdaftar dengan BPFK.

Sila lawati laman web diorang!!

 National Pharmaceutical Control Bureu


Ataupun, boleh dapatkan updated berita dengan mengikuti page Facebook diorang 


                      

dan


                       

Apabila sesuatu produk itu berdaftar dan diluluskan oleh BPFK, bermakna produk itu selamat dan bebas dari bahan kimia terlarang. Banyak risiko yang bakal dialami oleh pengguna sekiranya still proceed menggunakan produk tersebut.

Produk tersebut mungkin dicampur dengan bahan aktif yang berbahaya

Sebagai contoh, kosmetik pencerah kulit adakalanya ditambah dengan logam berat merkuri untuk menambahkan keberkesanan produk tersebut. Merkuri sememangnya diketahui boleh memberikan kesan pencerahan terhadap kulit, tetapi dalam masa yang sama meningkatkan risiko masalah kesihatan seperti kanser dan Penyakit Minamata.

Produk tersebut mungkin dicampur dengan ubat-ubatan moden yang boleh menjejaskan kesihatan sekiranya diambil tanpa kawalan.

Sebagai contoh, produk tradisional untuk tujuan meningkatkan daya tahan seksual lelaki adakalanya dicampur dengan sildenafil atau tadalafil. Sildenafil dan tadalafil merupakan  ubatmoden yang boleh didapati secara sah di farmasi, klinik, atau hospital dengan syarat pesakit
terlebih dahulu telah diperiksa dan disahkan perlu mengambil ubat tersebut oleh doktor. Pengambilan sildenafil atau tadalafil tanpa pengawasan doktor mendedahkan pengguna terhadap risiko kegagalan jantung.

Produk tersebut mungkin dihasilkan dalam keadaan persekitaran yang kotor

Pengeluar produk ubat-ubatan yang berdaftar diwajibkan untuk mematuhi garis panduan amalan pengilangan baik (APB) bagi menjamin kualiti produk mereka. Produk yang tidak 
berdaftar berkemungkinan dihasilkan dalam suasana persekitaran yang tidak terkawal dan kotor seterusnya menjejaskan kualiti produk yang dihasilkan.




              

               


p/s : So, jadilah pengguna yang bijak dengan membuat pilihan yang tepat!



Merendit waktu weekend

Salam semua ;)


Antara tempat pilihan kalau kami berdating adalah :


Mutiara Damansara


IKEA,IKANO and The Curve. Segitiga bermuda ni tempat paling syok.  Kalau poket tak berapa tebal, ckup-ckup makan bawak-bawaklah bersabar..tahan nafsu tu ye.. ;p


Paling best sejak berfamily ni, usha IKEA. Macam-macam idea tercetus dari melawat IKEA. Mak-mak pasti teruja habes! Paling saya suka bhgn decor-decor ni.. dari bilik tidur -- ruang tamu -- dapur.... Ai geram je rs!!




Pastuh, alamak aiiii, tergoda dengan meatball dia. Tapi apakan daya terlalu ramai orang duk beratur. Almaklumlah weekend kan. Malas nk bersesak.... nedi beli yang instant cream sauce untuk resepi meatball die.. RM5 satu paket. Meatball kite beli dkat mall mane-mane jela.. sebab agak mahal meatball die.. ;'(





Sebelum pergi sana, kami usha-usha dulu dekat website diorang. Nak order through online pon boleh.. incase xnak drive jauh-jauh kan.. tp ada la delivery cas die.. boleh melawat di laman web diorang IKEA

Lepas jalan-jalan IKEA, moh kite ke IKANO.  Dkat IKANO ni mcm mall yang lain jugak..


Suasana dalam IKANO


Ni tempat wajib bg penggila gadget.


Ha, korang pernah merasai pengalaman masuk dlm ni? First time nedi main ni, RM15 sekepala bg adult for 1 movie.. Kita boleh pilih nk movie apa.. horor ke.. rollercoster ke... deep sea ke... Tp En Cyberfly kate xleh challenge yang dkat USS sebab efek die lagi menerkam jiwa raga. Nedi pilih roller coster.. horor bimbang termasuk lam mimpi. hu....











Kalau pergi IKANO, memang tak miss ke Pet Safari. Kami penggemar ikan. heheh.. Bercita-cita nak decor akuarium cam dalam gambar ni..Teruja sangat!!! ;) 

The Curve sangat meriah di waktu malam. Orang muda mudi suka la melepak. Banyak booth-booth jual mcm-mcm...pakaian, aksesori ape lagi... ehm.. Memang best berdating kat sini!


Meriah kan waktu malam ;)






Mr Cyberfly



Mrs Cyberfly





dan KAMI!