Thursday, April 30, 2015

Amalan sebagai preggy mom ;)

Assalamualaikum ;)

Pabila dtgnye mood, kerajinan apekah ini??!! ;p

Ok, daripada merepik tak tentu pasal, nedi nk share tips dan penjagaan pemakanan ketika pregnant.

Time nih, agak lapang, so alang-alang menaip, moh kite teruskan agenda kite!

Mama (mentua) call bgtahu tips pembacaan surah-surah pilihan tuk menantu nye baca sepanjang preggy ni. Ma kite xde plak calling-calling bg tips nih.. ^_^  Sebab sebelah husband, ni lah cucu first, terlebih excited kot dan ma nedi plak yang ni nk masuk list ke-5 cucu dia.. Tapi selalu lah ma tanya "xdok isi lagi ke??" time kosong ag perut. Bimbang jugkla dekat anak pompuan bongsu dia..hehe.. ;)



Tertib membaca surah pilihan :


Week 1-15 : Surah Yasin

Week 16-23 : Surah Yusuf

Week 24-29 : Surah Luqman

Week 30-35 : Surah Ibrahim

Week 36-40 : Surah Mariam

Pada mulanya, nedi randomly lah baca surah-surah pilihan ni. So, ini baru tahu ada sifir die jugak. Dan hajatnye nk khatam Al-Quran dan dapat puasa penuh Ramadhan ni. Besar nye harapan... Kalau kesihatan membenarkan, InsyaAllah. Buat masa sekarang, xdpt lagi qada puasa sbb perut tak tahan lapar. Bimbang kesihatan ibu dan baby pulak. huhu..

Banyak jugak kene berpantang sebagai ibu mengandung. Hati kena bersih..mulut kena jaga..terkadang tersasul jugak la kata-kata kurang bagus. Nak-nak time atas jalan raya... Apakan daya..huuhu.. 



Rajin-rajinlah amalkan ye! ;)

Ops! sbelum terlupa.. ni wasiat daripada mak sedara, Mok Bayah panggilan tuknye.. Sebelum mkn dan minum tu, amalkan baca dr sepotong ayat Surah Mariam, ayat ke-24. Pengalaman beliau amalkan ialah, time contraction tak rasa sakit dan mudah bersalin. InsyaAllah, dengan izin Allah, dipermudahkan detik-detik itu.. Sebaiknya hafal ye! Tak lah susah sgt, satu ayat jer... ;)


Pemakanan bagi ibu mengandung.


Obimin 
Melengkapi dos keperluan vitamin tuk tumbesaran baby dan kesihatan ibu. Jika consume obimin, tak perlu lg mkn folic acid sebab kandungan obimin telah mengandungi folic acid dan juga pelbagai vitamin lain.


Kurma
Ketika berbadan dua ni, biasalah xde selera makan. Makan-makan muntah balik. So, kurma adalah penyelamat untuk memberi tenaga. Alhamdulillah makan kurma xde muntah. Kurma juga membantu supaya anak xkena jaundis.


Kismis
Sebagai kudapan kalau lepas makan. Biasa kat tekak rasa cam lekat ajer lps mkn nasi. 
So, control xnak termuntah balik. huhu..


Habbatussauda 
Jika problem untuk buang air besar, boleh amalkan mkn habbatussauda. Habbatussauda banyak faedahnya termasuklah dapat menambahkan susu bg ibu yang sedang menyusukan anak dan elakkan anak daripada jaundis. Nedi beli ekstrak habbatussauda dr Baraka.


Kalsium
Digalakkan minum susu kambing. Susu HL pon bagus, perkongsian dr nurse. Kalau tekak xdapat menerima susu, carilah alternatif lain seperti yogurt. Even muntah, still tegukkan jugak susu.


At first belajar minum fresh susu kambing. Harga RM5.00 dkt Shah Alam.
MasyaAllah, seharian rasa nak mengembek..huhu






Nedi consume susu kambing Wildan. Tahan sebulan satu kotak 500g.
Harga di pasaran RM45
Ada 2 perisa: asli dan coklat. Tak rasa hamis langsung!!
Sedap!!!
Seisi keluarga boleh minum, seawal bayi umur setahun ;)

p/s : Contact Nedi untuk order Susu Kambing Wildan 

0162040069











Wednesday, April 29, 2015

Unexpected

Alhamdulillah,

Nedi amik keputusan share cerita perjalanan sebagai seorang bakal ibu untuk manfaat semua wanita di luar sana. InsyaAllah... Orang cakap, first time preggy jgn la terlalu exposekan bercerita dekat orang kita dah preggy. Ada kebaikan dia... tidak dinafikan. tapi at the other side, rasa terpanggil tuk berkongsi pengalaman. Moga Allah perbetolkan niat... InsyaAllah.

Bagi pasangan yang berkahwin memang berkeinginan tuk dapatkan zuriat. Sudah naluri manusia kan? Usia perkahwinan kami hampir setahun, lagi sebulan lebih macamtu nak sambut 1st Anniversary. Dengan rahmat Allah, saya pregnant. 

Alhamdulillah... ;) 

Kami takde la merancang tp serius nk merasa ada anak tu lepas 8 bulan kahwin. Orang kata nikmatilah dulu masa ber2 ni kan. Honeymoon dulu..Alhamdulillah.. kami sempat lalui moment-moment bahagia itu.. ngeh2.. (naik tanduk) ;p

To tell the truth, period nedi dari sekolah dulu memang lama tp setiap bulan datang haid. Dah pernah consume ubat mcm ubat merancang keluarga. Sebijik RM18 tak silap. Kene makan sebulan satu biji selama 6 bulan. Amik kaw..pulun mkn pil beso!! Tapi tak berjaya jugak nk pendekkan hari period dan kurangkan period pain ni. Masa time sekolah menengah ada jumpa tok bidan dan berubat kampung. Tok bidan tu bagi herba dah lupa tumbuhan herba apa...sebab time tu remaja awal masuk sekolah menengah. Herba tu kene rebus dan minum. Masalah nye, tak konsisten dan jumpa sekali je tok bidan tu. (sememangnye tak suka minum herba tu...huhu)

Time datang perasaan nk baby tuh, mula la mencari alternatif camne nk kira waktu subur ye.. dah kalau 15hari baru bersih.. lari jadual subur. huhu.. Mentua kesayangan seorang pharmasict dan mempunyai sebuah farmasi di Tanah Merah. Kalau time dtg period, period pain tu memang kewajipan untuk dilalui. So, papa (bapa mentua) poskan ubat-ubat tuk kurangkan menstruasi di kala period pain. Berkampit-kampit ubat dipos nye.. termasuklah supplement tuk regularkan kitaran haid dan jenis plaster panas tuk tampal kat perut..  Sangat selesa dan melegakan... (feeling disayangi gtu! ;p)

                                               

Ni dia supplement tuk regularkan period. Alhamdulillah after 2 months consume, nedi dh disahkan pregnant dengan izin Allah. ;) 


Ni ingredients dia.. semuanya dr herba. 
Cara consume, makan 1 bj setiap hari selama seminggu ketika datangnye haid. 

Sambil tu nedi amik folic acid. Folic asid ni di awal perkahwinan pon dah boleh amik. Fungsi dia tuk tambahkan sel darah. Then, kami buat research tuk pasangan lelaki plak. Biasanya kami baca tru blog dan forum lowyat. Kalau mintak consultation dengan doktor gomen pon, dorang akan syorkan pengambilan tribestan tuk kesuburan dan kecergasan lelaki. Kami beli online melalui website Rakuten. Harga dalam RM175. Kalau beli dekat hospital gomen lagi murah kot. Biasalah, skrg ni membeli belah di hujung jari. Malas nk lalui jem dan tol semua. ;p


Untuk kecergasan dan kesuburan lelaki.

Sebagai manusia, kita hanya mampu merancang..Allah yang tentukan. Perancangan Allah itu lebih baik dan indah dan tidak terjangkau dek akal manusia. Hopefully, entri ini sedikit sebanyak membantu wanita di luar sana tuk hamil. Komitmen pasangan kita jua penting! Buang ah ego tu kelaut..xde manfaat langsung pon. Yang penting, kita dan pasangan happy dan bahagia melalui detik-detik bersejarah dalam hidup. Tak gitu? hehhe.. ;)

Berusaha untuk hamil, kena amalkan sedekah. Banyak cara bersedekah ni. Nedi pon dapat ilmu daripada pembacaan dan tengok video dakwah. Tengok kat utube jer.. 

  • Kalau tak mampu bersedekah dengan cara kewangan, setiap kali selesai solat, amalkan wirid. Baca 


Subhanallah 33x
Alhamdulillah 33x
Allahu Akhbar 34x
Lalilahaillaanta Subhanakainnikuntuminazzalimin dibaca 
3x waktu pagi, 3x waktu ptg

  • Amalkan solat dhuha. Solat dhuha ini juga dikira sedekah. Terlalu banyak fadhilat solat dhuha. Hati makin tenang even ada masalah. Waktu yang paling afdhal sabda Nabi Muhammad S.A.W, ketika unta beralih tempat. Maknanya, time matahari naik area pukul 10.30-11.00 pagi. InsyaAllah, time tu doa lah banyak-banyak. Anak itu rezeki, kesihatan tubuh badan juga rezeki, masa lapang itu rezeki.. bukan hanya wang ringgit shaja rezeki!



Ketika usia kandungan dua bulan, kitorang pergi honeymoon di Perak. Honeymoon la sgt kan. Mommy to be ni kalau jumpa air tak hinggat dunia! Alhamdulillah, baby mama ni kuat! Mama berenang bagai di Lost World of Tambun


Some pictures of us!!  ^_^



Kimia tak kami??

lagi...








Suka sangat boleh main air...



Papa to be looks gemuk!! ;p



yang berlekor kat atas tu ulaq taw! 


Planning for vacation plak bulan depan. ke mana kite ye??! Any suggestion?









The greatest thing happen in my life ;')

Bissmillahirrahmanirrahim...



Maha Suci Allah...


Lama dah tinggal dunia blog. Macam-macam la jd alasan asbab ketidak updetan blog ni. Nak naikkan momentum semangat ni kembali agakla liat. Di saat ini, duk mendengar When You say nothing at all... Boyzone!! hahah.. rs cam back to school smule je dgr lagu ni.. I like it!!! 

Ha, kenapa cam tiba-tiba je nak menaip?hehehh... I have something special to share. Kalau lah ada yg terklik bog ni kan.. Perhaps! (ada ke??) =D At this moment, me declare myself as the happiest woman!! hahahah... Now, im pregnant 17weeks 3 days! hihi... my cute bump dah muncul dan macam-macam nedi experience dan lalui sebagai ibu to be ni kan. Morning sickness tu biasalah.. but I enjoy this great moment even kalau muntah tu sampaikan terkencing cam nk putus urat perut dan kuar air mata. Subhanallah, this miracle inside me already kick me for the first time while tgh berdoa solat Zohor a few days ago.


                 


               Cute kan? First capture time baby 
                           usia 3 months++.




                                                 

Buat mommy-mommy to be.. 

Kalau kandungan xde masalah, bleh buat buku merah bila kandungan dah 3 months usia dia.

Yesterday, I had an appointment dengan KK dekat seksyen 19 ni jer for the second time. Adat la kan berjam-jam menunggu turn tapi rasa berbaloi sangat. Tiba almost pukul 9 pagi, amik nombor. Then duduk dan tunggu... pastu timbang berat. Haritu, 69.6kg then skrg naik 0.03kg.. 69.9kg. Dah dekat 70kg dah ni..hahha..Tunggu lagi, diorang panggil, amik tekanan darah ~~~ Pastuh amik darah, my type is B+ve, ok!! test urin..~~ Tggu lagi....



Tunggu~~

Tunggu~~



dan Tunggu..........


Baru lah dapat jumpa dgn kakak nurse, Alhamdulillah baik-baik belaka, kak nurse buat ultra sound, for the first time mama dengar dengupan jantung baby. MasyaAllah, betol lah ada miracle lam perut!!! hahaha.. comel sgt bunyi nye.. Kak nurse bgtahu, baby normal. Alhamdulillah... ;') Teruja mama dengar... huhu (mode nk nangis...) ^_^

Then, nurse bg slip untuk amik ubat dan lps ni kena jumpa doktor for scan. Biasalah, bekalan obimin tuk sebulan. Ingatkan kena bayar.. Rupanya memang check up di KK free of charge! Haritu datang xamik ubat, sebab dah ada ubat time pergi klinik scan baby di Seksyen 18. BFF dah marah-marah tak pergi jumpa doktor lagi sampailah baby dah 3 months usia dia. heheh.. (sayang sampai syurga kamu2!!..u know who u are ;'))

Sambung balik, erm... lps amik ubat, menunggu lagi tuk jumpa doktor. Memang betol la, penantian itu satu penyeksaan. Tapi mama rela sebab FREE!!! kalau pergi klinik swasta, kalau RM300 tu memang confirm!! Murah betol rezeki sebab time menunggu tu mama tak duduk diam. Sembang sana,sembang sini... Dan sembangla dgn hamba Allah ni..Nana namanye, dah 7 months pregnant, she is looking gorgeous.like a model ...has fair skin, xde cela langsung. Betol-betol naik seri wajahnye. Nana bertemankan mak die.. mama panggil mak cik je. Aish! dah berbahasa mama la plak!! heheh..

Dah hampir pukul 12.15 tegahhari. MasyaAllah, lama nya.. then pergi mkn lunch dulu ikut nana dan mak nye. Alhamdulillah, rezeki murah.. diorang belanja lunch nasi ayam.  Pastuh lps solat Zohor singgah balik KK. Tak lama pastuh, turn mama jumpa doktor. Doktor scan then bgtahu due date 29/9/2015. Kalau ikutkan estimation haritu 4/10/2015. Kata doktor, kalau gap  5-6 days tu ok. Position baby, kepala kat atas, kaki ke bwh.. Then main pusing-pusing lam perut. Such a miracle!!!Subhanallah.....


                   
                                        

Ni result dari scanner. Estimation due date lari sikit dari sebelumnya.. 


               
              Next appoitment on 26/5/2015. 
          

Kali nih confirm kene teguk air gula... Oh nom..nom.... ;'(


Erm, nikmati moment-moment terindah sbg bakal ibu. Perhaps, baby sehat dan mama boleh melahirkan naturally tanpa epidural semua.. Mama n papa tak kisah jantina baby, doakan baby sehat dan menjadi anak soleh. We hope to see u another 22 weeks and 4 days in our life. InsyaAllah...



Alhamdulillah ya Allah...Maha Kuasa Allah.. ;')



                                
                 



                 


Mama merendit ngan papa dekat 
Tasik Layang-layang,Kepong.

 Time ni kandungan 16weeks ++. ;)