Thursday, April 30, 2015

Amalan sebagai preggy mom ;)

Assalamualaikum ;)

Pabila dtgnye mood, kerajinan apekah ini??!! ;p

Ok, daripada merepik tak tentu pasal, nedi nk share tips dan penjagaan pemakanan ketika pregnant.

Time nih, agak lapang, so alang-alang menaip, moh kite teruskan agenda kite!

Mama (mentua) call bgtahu tips pembacaan surah-surah pilihan tuk menantu nye baca sepanjang preggy ni. Ma kite xde plak calling-calling bg tips nih.. ^_^  Sebab sebelah husband, ni lah cucu first, terlebih excited kot dan ma nedi plak yang ni nk masuk list ke-5 cucu dia.. Tapi selalu lah ma tanya "xdok isi lagi ke??" time kosong ag perut. Bimbang jugkla dekat anak pompuan bongsu dia..hehe.. ;)



Tertib membaca surah pilihan :


Week 1-15 : Surah Yasin

Week 16-23 : Surah Yusuf

Week 24-29 : Surah Luqman

Week 30-35 : Surah Ibrahim

Week 36-40 : Surah Mariam

Pada mulanya, nedi randomly lah baca surah-surah pilihan ni. So, ini baru tahu ada sifir die jugak. Dan hajatnye nk khatam Al-Quran dan dapat puasa penuh Ramadhan ni. Besar nye harapan... Kalau kesihatan membenarkan, InsyaAllah. Buat masa sekarang, xdpt lagi qada puasa sbb perut tak tahan lapar. Bimbang kesihatan ibu dan baby pulak. huhu..

Banyak jugak kene berpantang sebagai ibu mengandung. Hati kena bersih..mulut kena jaga..terkadang tersasul jugak la kata-kata kurang bagus. Nak-nak time atas jalan raya... Apakan daya..huuhu.. 



Rajin-rajinlah amalkan ye! ;)

Ops! sbelum terlupa.. ni wasiat daripada mak sedara, Mok Bayah panggilan tuknye.. Sebelum mkn dan minum tu, amalkan baca dr sepotong ayat Surah Mariam, ayat ke-24. Pengalaman beliau amalkan ialah, time contraction tak rasa sakit dan mudah bersalin. InsyaAllah, dengan izin Allah, dipermudahkan detik-detik itu.. Sebaiknya hafal ye! Tak lah susah sgt, satu ayat jer... ;)


Pemakanan bagi ibu mengandung.


Obimin 
Melengkapi dos keperluan vitamin tuk tumbesaran baby dan kesihatan ibu. Jika consume obimin, tak perlu lg mkn folic acid sebab kandungan obimin telah mengandungi folic acid dan juga pelbagai vitamin lain.


Kurma
Ketika berbadan dua ni, biasalah xde selera makan. Makan-makan muntah balik. So, kurma adalah penyelamat untuk memberi tenaga. Alhamdulillah makan kurma xde muntah. Kurma juga membantu supaya anak xkena jaundis.


Kismis
Sebagai kudapan kalau lepas makan. Biasa kat tekak rasa cam lekat ajer lps mkn nasi. 
So, control xnak termuntah balik. huhu..


Habbatussauda 
Jika problem untuk buang air besar, boleh amalkan mkn habbatussauda. Habbatussauda banyak faedahnya termasuklah dapat menambahkan susu bg ibu yang sedang menyusukan anak dan elakkan anak daripada jaundis. Nedi beli ekstrak habbatussauda dr Baraka.


Kalsium
Digalakkan minum susu kambing. Susu HL pon bagus, perkongsian dr nurse. Kalau tekak xdapat menerima susu, carilah alternatif lain seperti yogurt. Even muntah, still tegukkan jugak susu.


At first belajar minum fresh susu kambing. Harga RM5.00 dkt Shah Alam.
MasyaAllah, seharian rasa nak mengembek..huhu






Nedi consume susu kambing Wildan. Tahan sebulan satu kotak 500g.
Harga di pasaran RM45
Ada 2 perisa: asli dan coklat. Tak rasa hamis langsung!!
Sedap!!!
Seisi keluarga boleh minum, seawal bayi umur setahun ;)

p/s : Contact Nedi untuk order Susu Kambing Wildan 

0162040069











No comments:

Post a Comment