Friday, May 22, 2015

Salam Jumaat ;)


Just nak share this video..





Menikam dalam hati... 

What is the happiness is. ;)

Thursday, May 14, 2015

Hari Perhitungan APC JKNS 2014

Assalamualaikum semua! ;)

Eceh, tajuk mcm menakutkan dan sememangnye menggetarkan jiwa dan tak senang duduk dibuatnya. Selepas berhempas pulas hampir 4 bulan tuk siapkan sistem ini, Alhamdulillah... defect hanya 2/1974 = 0.001 di hari kejadian. Ia amat membanggakan kami. It makes our client happy!!



Itu pun, bukan salah sistem, tapi human error atau smartcard problem. Biasa lah, kita hanya mampu berdoa yang terbaik berlaku tapi Allah yang merencanakan nya. Alhamdulillah... ;)

Hari Isnin 11/5/2015


Tiba di MMU,Cyberjaya pada tengahari. Makan minum disediakan. Tunggu pihak JKNS tiba. Host kali ini adalah JKNS Banting. So, ramai dah yang hadir untuk rehearsal. Then, mereka tiba dan terus set up hardware semua. Bersurai pada pukul 5 ptg, pada awalnya nk cari hotel tuk bermalam. Then, maybe rezeki baby, kami diberi satu bilik di hotel Tan'yaa oleh pihak JKNS. Alhamdulillah ;)


Backstage in the mood



Ha... kalau nak order pelam Harum Manis, orderlah dgn saudari Yani ;)



Selfie ajerk..

lagi...





Sesi rehearsal



Cak!!


Hari Selasa 12/5/2015


Tiba lah hari perhitungan. Seawal 7.30 pagi berada di dewan MMU,Cyberjaya. Memang kami 'berjaga' di back stage incase diorang perlukan bantuan dan technical support. Sememangnya kami berdebar di awal majlis berlangsung tapi Alhamdulillah tiada major problem berlaku. Malah majlis APCJKNS sebelum ini yang memakan masa seharian, berjaya ditamatkan pada pukul 2 petang even candidates bertambah tahun ini. Pihak JKNS berpuas hati dengan sistem baru yang kami bina kerana less work, less time and easy to manage!!

Tak sah kalau xde gambar di hari kejadian...hahah ;p


Ni pandangan dari audiance atas. Kami melencong cari makan. 
Sebab mak buyong asyik lapo. hahah ;p



Ni rupa cik abe time ngantuk. Dipaksa selpi..hahah ;D



Hah..buat-buat pejam mata je tgk gambar ni k.. T_T



This is our system looks like



Orang kuat JKNS. Agak blur gambar ni..

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Terima kasih kepada pihak JKNS di atas peluang yang diberikan kepada kami, Integra Solid Solution. Moga ia sebagai titik pertemuan yang tiada nokhtahnya.

Terima kasih ;)

p/s : Tidak lupa juga kepada family yg selalu mendoakan kejayaan kami. 
Doa dan support kalian tiada taranya. We love u deeply ;)






Sunday, May 3, 2015

Gout

Assalamualaikum ;)

Entri kali ni berkenaan 'Gout'. Nedi ada buat sedikit research pasal gout sebab ayah ada kena gout awal tahun lepas. Sebelum ni xpernah kena lagi, sbb dia makan kacang gajus banyak sangat... ngap..ngap depan tv, pastu ibu jari kaki sakit dan membengkak. So, salam perkenalan dengan 'Gout'!! Parking dalam blog supaya senang nak refer kemudian hari.

Apa itu Gout?

                           

Gout adalah sejenis penyakit akibat berlebihan asid urik di dalam badan. Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin. Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin). Bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi. Ia adalah salah satu penyakit yang paling lama dihidapi manusia, sejak zaman dahulu kala lagi. Pada masa dahulu gout boleh menyebabkan kemudaratan dan kecacatan, kini dengan kemajuan dalam bidang perubatan, gout boleh dikawal. 

Siapa yang berisiko?
  • kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun.
  • wanita manapous
  • keturunan
  • alchoholic
  • Obes / berat badan berlebihan
  • Makanan berprotein tinggi yg diambil secara berlebihan
  • Makan makanan dari organ dalaman haiwan seperti hati,limpa dsd.

Bagaimana cara rawatan?

Gout adalah suatu penyakit yang boleh sembuh tetapi anda harus mengambil langkah-langkah untuk mengatasinya.
  • Rawatan serangan akut
  • Rehatkan sendi semasa serangan gout.
  • Ubat-ubatan anti-radang berkesan untuk mengurangkan sakit dan keradangan sendi. Walaupun ia boleh mendatangkan kesan sampingan seperti sakit perut. Jika digunakan dalam jangka masa yang singkat, kesan sampingan jarang berlaku.
  • Ubatan lain seperti colchicine juga boleh diambil. Walaupun ia amat berkesan, ia boleh menyebabkan loya, muntah dan cirit-birit (Peringatan: Colchicine hanya boleh diambil melalui preskripsi doktor)
  • Steroid (Peringatan: Steroid hanya boleh diambil melalui preskripsi doktor)
  • Lazimnya cecair steroid disuntik terus ke sendi yang radang
  • Pil steroid boleh diambil dalam jangka masa yang pendek jika penghidap tidak boleh mengambil ubat-ubatan yang lain. Walaubagaimanapun, ianya tidak boleh diambil berpanjangan.
  • Sentiasa peka terhadap tanda-tanda awal serangan. Jika rawatan dimulakan awal, penyakit ini tidak akan melarat.

Cara Mengatasi :

  • Minum the full complement 8 gelas sehari supaya boleh nyah asid urik.
  • Bersenam (kawal berat badan).
  • Eliminate pengambilan kopi atau sumber kafein yg lain.
  • Amalkan diet rendah purin!
Di bawah disenaraikan makanan yang kaya dengan purin:

Elakkan/kurangkan makanan: 
  • Organ dalaman seperti hati, paru-paru, ginjal dan otak
  • Ikan bilis, kembung, sardin
  • Daging cincang
  • Ekstrak daging, ragi (seperti Marmite) dan kiub rebusan daging
  • Makanan bercengkerang seperti ketam, udang dan kerang
  • Asparagus, bunga kobis, cendawan dan bayam
  • Peanuts, lentil, beans and peas
  • Poultry
  • Roti jagung dan bijirin

Rawatan secara Natural Remedy

Sebenarnya nak parking gambar kat bawah ni. Nedi fikir sangat penting sebagai rujukan. ;)

Semoga bermanfaat!


Friday, May 1, 2015

Happy Friday Everyone! ;)

Alhamdulillah

Today such a bless day for us, husband and wife.. ;)

You know, I'm working to my husband 24/7.  Integra Solid Solution wujud before we married but seriously run this IT Consulting business on Jun last year about 4 months after married. Pelbagai perkara kami belajar untuk survive this business. 




Alhamdulillah...


Allah bagi kami kekuatan dalam mengharungi cabaran dan dugaan dalam this survival. Menongkah arus perdana yang rata-rata diharungi oleh masyarakat kita iaitu kerja makan gaji. Setiap hujung bulan masuk gaji. Tapi kami duit xtahu masuk dari mana, tapi Alhamdulillah sehingga hari ini xde lagi merasa makan nasik berlaukkan telur. Kalau xnak hidup biasa-biasa, mestilah bertindak luar biasa kan? Daripada menempuh jem hari-hari, kami bertapak di rumah sahaja. Everything work from home unless ada meeting dgn client. Best kan? ;)

Kami perlu melatih diri supaya berjiwa kental. Mula-mula nak berbisness, tipulah kalau tak merasa perit jerihnye dulu. We start our business from zero without apa-apa loan, just tawakal to Lillahi Taala. We submit ourself totally to Him. Berbekalkan pengalaman kerja dan ilmu pengetahuan juga semangat yang tinggi daripada suami saya, nekad berhenti kerja 24hours tujuh bulan lalu. Suami kata biarlah dia sorang yang kerja, dan Nedi bekerja untuk dia. ;')

Ayah pernah ckp ngan nedi.. 'Rezeki Allah ada di mana-mana, masakan cacing dalam tanah pon boleh hidup'' ;') Sometime, rasa jugak nk tolong suami dan bagi duit dkat ma ayah setiap bulan kalau nedi bekerja. Belum lagi berkesempatan untuk konsisten bg setiap bulan. InsyaAllah, doakan ada rezeki lebih, boleh menyumbang tak banyak pon at least ada. 

Syukur, project sentiasa ada. Tidak dinafikan the power of networking banyak membantu syarikat Integra ini growing. So, kalau nak berjaya, perlu lah berkawan dengan orang yang berjaya. Dalam service business ni, menjadi adat kalau payment masuk lambat. We delivered the work, we'll be paid. Or else, bye bye. Cmatulah kekdahnya.  So, kalau project tu makan masa lama tuk siapkan, we have to korek our tabung lah untuk survive kehidupan sehari-hari. Meanwhile, macam-macam side kerja jugak buat tuk menampung perbelanjaan hari-hari seperti amik upah buat website. heheh.. ;)

Bekerja sendiri tiada operation hour yang tetap. Kalau bangun pukul 7 pagi, then terus hadap depan pc. Bangun pukul 12 thengari pon, siapa kesah. Sendiri mahu ingat lah tanggungjawab pada kerja. Yang seronoknya, we just enjoy our work tanpa rasa dipaksa, takde arahan dari boss. Sebab we are the boss. heheh.. ;)

Tak ramai orang sanggup memilih jalan ini. Sebab kebanyakan orang fikir tiada jaminan. Masakan dia tahu bekerja dengan orang ada jaminan? So, we early started the business, dan rentak business kami belajar sikit-sikit. Then akan tahu yang cash flow sangat-sangat penting even RM10 masuk sehari. 

Man jadda wa jadda! That remains us always! 

Doakan kejayaan kami.
Doakan kami sentiasa tabah dan cekal!

^_^

Penuh harapan jika kami berjaya, dapat menambah nilai kehidupan orang sekeliling.

Amin Ya Rabb!!