Monday, September 7, 2015

Hari ini genap 36 weeks

Sudahkah anda bersedia??

Waduh, kalau nak cakap bersedia tuh... banyak lagi rs ilmu xcukup. Tak percaya pon ada, dah nak jadik mak orang! Theheh ;)

Life is a journey. It is a very long journey... insyaAllah, kita dulu pon lahir2 je bukannya pandai jalan terus. So, enjoy the moments!Keeps on learning xkira lah from the experience ke, pengalaman org lain ke...atau melalui pembacaan. Perhaps, Allah permudahkan urusan kita. Amin...

Tadi sembang dengan tukang urut..Air selusuh katanya ideal diminum masa dh rasa contraction bersalin. Kalau minum awal2, dimusykiri terberanak awal. Ada juga org suggestkan minum bila kandungan dah 36 weeks above. So, bagi nedi tunggu jela waktu due, baru nak minum. Pendapat korang pulak macam mana??

Ustaz yang buatkan air selusuh tu pesan, air tu selain tujuannye untuk diminum, boleh dibuat basuh muka dan gosok di perut dengan urutan ke bawah.

Pabila kandungan dah masuk 36 weeks, para bakal ibu perlu buat preparation keperluan untuk bersalin, paling mudah bawak bersama dan simpan dalam kereta. Ini adalah checklist penting keperluan untuk disimpan siap-siap dalam beg dan perlu dibawa bersama.



Buku Merah


Buku rekod dikenali buku merah perlu disimpan siap-siap dalam beg. Incase mahu terberanak dekat mana-mana, buku inilah nyawa bagi kandungan anda. 



Keperluan ibu


Kain batik
Maternity pad
Panties
maternity bra
stokin
baju
towel
toiletries

Keperluan baby


baju baby 

sarung kaki/tangan
blanket baby
pampers - (3-4pcs)
barut baby
towel baby
napkin

Macam banyak jer kan.. hahah... Orang kate, sediakan payung sebelum hujan! Takdelah panik sangat kalau dah nk terberanak kekg..tak gitu?  ;p

No comments:

Post a Comment