Monday, September 7, 2015

Preparation for delivery a little caliph

Assalamualaikum semua!

Ya Allah, sekejab je masa berlalu.. lama sgt tak update blog ni.. Rindu plak nak membebel.hehe.. ;p

Banyak sgt peristiwa yg berlaku 3,4 bulan ni.. First, kami dah berpindah ke Seri Iskandar, Perak!! Tapi sekarang menetap di kampung halaman encik husband, Tanah Merah. InsyaAllah sampai deliver baby nanti...  ;) 

Hampir 3 bulan berada di kampung sejak Ramadhan lalu.. sempat stay dekat Perak hanya 2 minggu. Jenuh kemas rumah seme..sebab lama kan nak tinggal rumah.. make sure peti sejuk semua kosong!!!

Now, excited menunggu kelahiran baby sulong kami ;) it's a baby boy!!! ;D Sekarang, encik husband tgh pikirkan nama, dah shortlist kan beberapa nama. Mama punya job adalah, prepare segala keperluan dan kehendak baby dan mama.. Bab shopping.. Memang teruja habis!!!! ;D 

Nedi nak share perkara yg wajib dibeli untuk MOMMY TO BE for your first baby..ok? Alhamdulillah, byk barang yg dipinjam daripada kakak2, so dapat berjimat banyak!! ;)

Keperluan mommy:
  • Set bersalin Nona Roguy (slps review beberapa produk)
Kalau mau order dgn nedi pon boleh. Hanya RM275 termasuk postage ye! Banyak murah..sebab harga di pasaran RM300++. ;)
Hanya whatsapp / sms : 016-2040069

  • Bengkung perut 



Nedi prefer bengkung dari NR jugak sebab labuh sampai 
ke bwh punggung.


 dan satu lagi style zip on yg moden sket.. So, kene disiplin la ye...
jgn hangat-hangat tahi ayam. Misi menguruskan badan jd macam anak dara dulu..kehkeh ;p

  • Bra maternity yg sesuai ye..
  • Panties buat stok byk sket
  • Maternity Pad
  • breast pump (as surirumah, yg manual tu pun ok) - yg bekerjaya perlu buat research yg mana paling ideal untuk kegunaan anda.
  • breast pad
  • kain batik  
Keperluan baby :
  • Baju New Born - 3 psg (elakkan membazir..sebab bb cepat membesar + khazanah baju anak buah ada)
  • napkin

  • barut baby
  • Tilam/bantal baby

  • sarung tgn/kaki
  • pampers (prefer pet pet)
  • Towel
  • blanket 
  • cotton (cuci tali pusat baby)
  • wipe tissue

  • Cotsheet
Apa yang penting berbelanjalah mengikut keperluan. Jangan mengikut hawa nafsu sangat. Remind for myself too... Biasalah bab shopping meme excited lebih.. 

Tips, sebelum membeli, buat research terlebih dahulu, bandingkan harga dan listkan barang yg wajib, harus dan makruh dibeli. Apa yang boleh ditangguh dahulu, xyah beli lagi mcm stoller, baby court dan sebagainya..


Ok, thanks for reading this ;)


Moga membantu para mommy to be untuk membuat pilihan. Hehehe..



No comments:

Post a Comment