Sunday, October 11, 2015

How to boost your breast milk supply



Topik yang semestinya sensitif kepada ibu-ibu lebih-lebih lagi yang melahirkan anak sulong. 


Dah baca entri saya sebelum ni? 

Boleh klik pada gambar di bwh untuk membaca entri tersebut:

Jangan give up,ok???!!

Be positive!!

Klik pada link di bawah:


Proses Pengeluaran Susu Ibu❤️ MCM MANA SUSU IBU DIHASILKAN?.......Sungguh MENAKJUBKAN.....!! Kami kongsikan video bagaimana susu ibu dihasilkan & Cara bagaimana nak banyakkan SUSU secara semulajadi.
Posted by MumDreams on Tuesday, September 15, 2015

Langkah pertama :

Berurut. Tak ramai mak bidan tahu part kilang susu. Setiap individu lain.. Ada yg bawah ketiak..ada yg dekat atas breast. Ada yang berurut di belikat belakang badan. My turning point di sini, ramai ibu-ibu muda termasuk saya sendiri melaluinya. Langsung takde knowledge pasal kilang susu. Nedi berjumpa 2 orang mak bidan. Yang 1st urut.. breast still xkeluar susu sampai keesokan hari. Then, jumpa mak bidan yang lain. Alhamdulillah, skill mak bidan ni dalam detect kilang susu sangat dikagumi. Sesetengah orang, tak perlu berurut pon dah keluar susu. Saya bukan di kalangan orang bertuah tersebut. Alhamdulillah..berurut after Asar, Asar hari berikutnya baru breast bengkak susu. ;')

p/s : Kesabaran yg tinggi diperlukan...sakit tak terkata urut breast..

Langkah kedua :

Take supplement to boost your milk production. Nedi sempat mkn 2 hari. Lepastu, Alhamdulillah..dah over supply plak. Shatavari ni ekstrak daun pegaga. Makan buat ulam pon sedap.


Makanan lain yang membantu menggalakkan penambahan susu ibu :


Habbatussauda


Kurma



Susu kambing

Langkah ketiga


Beli breast pump. Ikut selera nak beli jenis mana. Sebab banyak sgt kat pasaran sekarang ni. Nedi takda prepare breast pam. Mujur SIL yang due die akhir bulan 11 nanti pinjamkan. So, gantikan yg baru tuk Cik Ten nati yer..;) Banyak berjasa sungguh pam ni.Peneman di kala suka dan duka. Cewah!!
 Sebab ingatkan automatik susu kita ada. theheh..

Brand Spectra pon dah ok. Beli yang heavy duty punya.. dan boleh cas. Ada kabel tuk power bank bagai. Nedi xde buat research pasal breast pam.
Boleh buat review dulu. Yang nedi beli ni hampir RM600 harganya.






Cik Ten scan baby boy..Buat nya kuar girl macam Ummi Humaira ni xtahu lah.. ;')

InsyaAllah, doa banyak-banyak. Tawakal la pelbagai cara..Allah suka mendengar hambaNya yang merintih.

Doakan semoga bejaya!!! AMIN... ;)



No comments:

Post a Comment