Friday, October 9, 2015

My experience in baby delivery

Assalamualaikum ;)


Sambungan perihal melahirkan anak...

Staff nurse yang ditugaskan untuk menyambut puteri Ummi bersembang jugak ketika 'menjahit'. Katanya:" Awak bertuah sebab mudah bersalin."


Balas Ummi :" mudah??? Sakit tak terkata...."itu mudah"?

Nurse : "Ye.. memang sakit melahirkan zuriat..Maksud saya, biasanya anak sulong, macam-macam ragam.. 3 hari sakit pon ada,tp xkeluar2.. 
sambungnya lagi... "terpaksa induce tuk sakit pon ramai..."

Ummi : " Oh..camtu, bisik hati.. Alhamdulillah.. ;') Terima kasih ya Allah.. (basah baju duk gigit menahan sakit dijahit)

Sebelum bukaan 4cm, doktor offer 'ubat tahan sakit'. Tapi Ummi menolak. 

Tanya doktor kenapa menolak? Doktor memesan, kalau dah bukaan 4cm ke atas dh terlambat tuk ambil. Sambungnya lagi.. Ubat tu menolong awak untuk cepatkan bukaan.

Ummi hanya senyum. Bisik hati "Ummi nak merasa sendiri sakit contraction dan bersalin sebagaimana ma ummi lahirkan Ummi.."

Paling penting redha suami.. ma ayah dan mentua. Amalkan baca surah Mariam dan surah-surah pilihan serta doa-doa dipermudahkan bersalin.

Buat solat hajat, solat taubat,solat dhuha dan solat sunat sebelum Subuh. Wirid selepas solat Subuh dan Maghrib.

Amalan ketika dekat dengan due date:

1) Makan vco 
2) Makan kurma : membantu cptkan bukaan.
3) Minum air kelapa
4) Minum air rendaman bunga Siti Fatimah.
5) Minum air selusuh.
6) Minum air zam-zam.
7) Minum Manna


Bunga Siti Fatimah yang dibawa pulang dari Tanah Suci Mekah oleh TokPa 23 tahun dulu, disimpan rapi oleh nyang ;)


Nedi consume Al-Manna sejak mengandungkan Humaira. 

Perihal kesihatan, nedi ada masalah perut sejak remaja dan resdung. Cepat masuk angin,kembung.. Then selalu selsema. Alhamdulillah, sekarang buang air besar ok..pastuh, dah susah dapat selsema even kat rumah mentua banyak bela kucing. 

;)


Ini sedikit maklumat tentang 2 produk iaitu Al-Manna dan tayebat. Moga segala info ini membantu para ibu bapa membuat pilihan yg tepat. 

Boleh hubungi :
Puan Nor Zurimah : 012-9569529
En. Zulkepli : 016-9530845


Alhamdulillah, after delivered.. baby 
Nuraisya Humaira juga bebas daripada jaundis.

Episode bermula menjadi Ummi tidak mudah.. Susu takde..sejurus discharged daripada hospital, terus ke rumah bidan tuk urut breast.

Memang emosi.. anak lapar,kite xde susu.. Sedih sebab terpaksa bagi fm. Tapi, En. Husband tak putus-putus bg support. Semalaman Ummi xtidur sebab breast pam.. 

Keesokannya, Nuraisya Humaira perlu dibawa ke KK untuk cek jaundis ditemani oleh tokma.  Alhamdulillah, Ummi berjaya pam 2oz sebagai bekalan esok.


Tokma trg temankan Ummi berpantang 3 hari kat umah TokPa.

First cek jaundis, result 145..Selepas 2 hari jaundis turun 125. Alhamdulillah.. puteri Ummi tak perlu ulang alik cek jaundis dah.. syukur sangat..

Everything for u Nuraisya Humaira.. Hopefully, puteri Ummi membesar dengan sehat dan menjadi anak yang solehah dunia dan akhirat. AMIN.... ;)











No comments:

Post a Comment