Wednesday, September 24, 2014

Koleksi bahan ilmu


Kalau dah start menaip susah pulak nk berentinya... Takpe! 

Ada lagi cerita nak share...hehe ;)

Pagi tadi, teman kan Mr. Cyberfly meeting. Biasalah, kalau businessman ni kena ligat sket. Kalau x, nak masyuk macammana kan. Silap haribulan tak berasap dapur. huhu.... Tengah-tengah duk sembang ada la hamba Allah dtg kat meja rekemankan buku-buku ilmiah agama. Nedi pon sebelum ni dah usha dekat MPH buku pasal Rasulullah. Tapi agak mahal, mungkin definisi mahal nedi ni xmahal bg orang di luar sana...Maunya atas RM50 kira mahal la bg nedi..huhu

Dah orang kata rezeki dia kan, nedi tertarik dengan buku ni.. 
dan berjaya dibeli dengan hanya RM30 ;)


Isi kandungan dia pon ok ;) Tapi xsempat habiskan lagi... nedi susah nk habiskan buku at one time. Baru je berjinak-jinak dengan pembacaan. Sebelum ni, kalau baca aja tdo....


Nedi sengaja extra large kan size gambar ni. Sebab nak share :

Sabda Rasulullah "Berbahagialah orang yang dapat berjumpa dan beriman dengan aku. Dan berbahagialah tujuh kali orang-orang yang beriman dengan aku, tetapi tidak pernah berjumpa dengan aku. "


Tiba-tiba mengalir air mata dengan lajunya. Pastuh, cepat-cepat sapu bila encik somi masuk bilik. Nedi ajak solat berjemaah Maghrib sama-sama...pastuh, Mr Cyberfly tanya asal suara lain..selesema ke?? hehe..takdelah! ;')

Bersyukurlah kita sebab menjadi umat Nabi Muhamad S.A.W. Jom sama-sama selawat buat junjungan nabi kita ;)


Nedi nak share kelebihan selawat ;)




Pastuh, nak share satu lagi buku hasil tangkapan kat MPH masa duk menunggu Mr Cyberfly meeting dkat KL Sentral. Bagus jugak lah buku ni, yang pastinya..... dalam rezeki kita, bukan semua hak kita. Pastinya ada rezeki untuk orang lain atau makhluk Allah yang lain. 

Jadi, setakat ini shajalah yang nedi membebel. heheh... Selamat menambah koleksi ilmu!




Buku Mudahnya Jemput Rezeki ni hanya RM18 ;)




Valcano jagung ;p

Assalamualaikum semua ;)

Daripada dop update langsung kan...Meh nak kongsi satu cerita...heheh.. Masa mama n papa dtg sini 3 minggu lepas, mama ada bawakkan jagung fresh dr kebun mok (nenek boy). Pastu, pikir nak perabiskan macammana byk sgt nih...erm..

Kemudian, datanglah idea buat pengat jagung!! Agak menarik di situ.... ;) Mula lah usaha untuk memproses jagung tuk dijadikan pengat jagung....




Tradisional punya cara



Gigih meghabiskan jagung sebakul jarang ni..



Pastuh basuh, rebuskan dia....... 



Letak nissan a.k.a gula melaka 



Letak santan..... (paling mudah 2 santan kotak aje)



Kacau la ia..... Lepastuh,

Letak garam secukup rasa,
Gula secukup rasa,
Nak letak susu cair pon ok!;) 





Dijadikan cerita,nedi masuk bilik,capai telefon...layan ke fesbuk....xsapa 10 minit.

Last-last inilah hasilnya.......




Stress mak!!!! huhu....separuh periok tumpah ;(. Lap lantai ngan lap air mata sekali...


Mengadu kat mama...asal jagung nedi rasa keras?Mama kata dh nk sebulan baru cara ke jagung.huhu...


Pastuh, malam tu telefon ma pulak. Ma kata, susah empuk kalau jagung tuh letak bahan dah.
Lagi stress mak aihhhh!!   


Lepastuh, berkali-kali rebus jagung. Tambah air....rebus lagi..tambah air lagi..rebus lagi.. xterkira dh brapa kali tambah air dan rebus!


Sampailah, jagung betol-betol empuk! Pastuh, modify balik la pengatnye. Tambah lagi satu kotak santan plus gula dan garam secukup rasa.



Nah! Akhirnya dua hari nak menghasilkan 'valcano jagung ' ni..bolehlah makan dengan senang hati ;)
Makan dua orang jer..terover banyak la satu periuk pengat!! hahahah....

Last-last, dengan gigihnya transformasi pengat jagung kpd aiskrim "valcano jagung" ;)


Taraa...........



p/s : Sekian, datanglah rumah ye kalau nk rs "valcano jagung" nedi.heheh...
Sementara stok masih ada!!! ;)


Monday, September 15, 2014

Pa Mama n adik-adik

Salam semua,


Agak lama tidak menyusul.. Weekend lps keluarga dr Kelantan dtg jalan-jalan di Selangor. Alhamdulillah....waktu berasa begitu pendek untuk 3 hari bersama mereka. Meraka tiba di rumah kami sekitar Isyak pada Jumaat,12/9/2014 lepas. 


Bertungkus lumus saya dan suami carikan lauk pauk untuk masak petang tu. Macam-macam mama n papa bawakkan buah tangan dr Kelantan. Beras Siam sampai 2 beg, mok (nenek kpd Mr Cyberfly) kirimkan buah dokong sekotak besar dan jagung yg ditanam segar di belakang rumah kat kampung. Lauk pon ada...daging dan udang besar gile...Shedap mama masak!!




Saya menemani suami ke Kuala Lumpur pada pagi Jumaat untuk present project kpd JKR. Alhamdulillah, project yg sediada sudah hampir ke penghujung. JKR masih extendkan waktu kami bersama mereka dengan meng'offer' satu lagi project. Alhamdulilah... ;)





Saya masakkan siakap tigarasa dan tomyam ketam untuk papa n mama malam itu. Masakan tomyam ketam itu favourite papa ;)






Keesokan harinya, kami pergi bersiar-siar di Setia City Mall yang hanya 30minit dari rumah kami.

Seharian meronda di mall tanpa tangkapan.

Pada hari Ahad pula, kami bersiap-siap di awal pagi...Ke PD!!!hheheh...Dari smalam excited nk g PD. Ini dia beberapa gambar yg disnap di hari kejadian.hehe..




I love this moment...melihat mereka gembira ;)



Its me ;)





Hi Mr Cyberfly ;)



Si berbaju merah 'president'



 Ichah sokmo 'bergaya'



Nice shot! Siput...



Hi Mr Crab!!



Ni adik-adik kpd Mr Cyberfly 



Kami...

Lagi...

lagi....


lagi....



lagi....






Jgn termuntah tgk kami..hahaha


Gambar paling comey untuk hari kejadian...sila termuntah!! ahhahahah....


Sebelum papa n mama balik ke Kelantan, papa sempat ag kemaskan rumah,buat inspection kawasan rumah. Tengoklah, rajinkan bapa mentua ku..huhu... Pastu brkampit-kampit ubat untuk kami. Yelah, anak tauke farmasi kan..heheh.

Nanti nedi ada lah hobi baru...iaitu bercucuk tanam ;)




Sampai belakang rumah papa cabutkan rumput..huhu



Biasanya, nedi xsapu pon laman belakang..sebab memang laluan lori. Sbbtu lantai kotor debu mcm rumah naik banjir...



Sekarang, lantai berkilat dah papa basuhkan ;)
 Thank you papa mama..Love Both of you alot!!! Mmuah...


p/s : Tak sabar nak balik beraya Haji kat kampung. Kedua-dua kampung best!! ;)






Thursday, September 4, 2014

Hadiah untuk Mr Cyberfly

Nasi Ayam Madu versi Mrs Cyberfly


Tak nak byk ckp lah, just nak share my resepi yg Mr Cyberfly ckp "mcm mama buat lah.Sedap!! ;)" sampai hari ni efek die xabes ag.hahah....buat keje rumah sambil senyum aje..


Nak tahu rahsia nye? Jeng jeng jeng... Tapi kan, masak ni lebih kpd sedap rasa je nak letak. Ha laghu tu...xreti nak sukat2...secukup rasa la kata orang. Bahan-bahan yg digunakan pon yg sedia ada kat rumah sbb on the spot Mr Cyberfly request nak Nasi Ayam.


Bahan yg xde minyak bijan!!


Ni kira first time la...hehhe..


Bahan-bahannya :


                                


Untuk nasi ayam:

1. halia seinci
2. 3 sudu besar mentega
3. 2 cetong beras (utk 2 org mkn)
4. kayu manis 1 btg
5. bunga rawang
6. 3 bj bawang putih
7. 4 bj bwg merah
8. 2 stok ayam
9. 1 btg serai
10. 3 bj cengkih

Cara-cara:

1. Rebuskan stok ayam di atas dapur.


 2. Basuh beras.








 3. Tumiskan bwg merah+bwg putih+halia yg telah ditumbuk, bersama mentega dlm periuk lain ye.



 4. Masukkan serai+bunga rawang +cengkih +serai yg tlh dititek.
 5. Setelah naik bau, masukkan beras yg tlh dibasuh td.



6. Agak-agak perang skit tu, angkat dan masukkan dlm rice cooker bersama rebusan stok ayam.



Untuk sup ayam :
1. 3 bj bawang putih
2. 3 bj bawang merah
3. 2 inci halia
4. 1 stok ayam
5. semangkuk ayam (ni semua stok ayam yg telah        dipotong dalam peti sejuk.huhu..)
6.garam secukup rasa






Cara-cara:


1. Tumbuk bwg merah+bwg putih+halia.

2. Rebuskan semua bahan bersama stok ayam.
3. Masukkan ayam.
4. Tunggu sehingga ayam empuk dan letakkan garam secukup rasa.

Untuk ayam madu:

1. sos tiram
2.kicap
3. madu









Cara-cara :

1. Rebusan ayam td ditoskan.
2. Gaulkan sebati dengan sos tiram+madu+kicap pekat.



3. Biarkan sekejap pastu goreng ;)







Untuk lada:

1. 2 bj lada besar
2. 2 bj lada jarum
3. 2 bj bawang putih
4. 1/2 cawan sup ayam.
5. secukup garam
6. secukup gula



Cara-cara:

1. Blendkan mereka bersama.Tambahkan garam dam gula secukup rasa.

Untuk kicap:

1. 1/2 cawan sup ayam
2. lebihan perapan ayam
3. kicap

Cara-cara

1. Campurkan 1/2 cwn sup ayam bersama lebihan perapan ayam madu td. Kalau nak lebih pekat,             tambahkan lagi kicap ye ;)

Akhirnya, taraa......hidangkan di atas meja ala-ala dijual di kedai nasi ayam. heheh.. ;)




yg dlm kotak tu Ayam Nandos tapau.mkn xabes ptg tu.



Berselera laki ambe makan..hehe..

p/s : Abang, nedi xdop hadiah nak bagi....cuma Nasik Ayam Madu ;)


Rude



I love this song!



Jom layan... Supercute ;)

 



Saturday morning jumped out of bed
And put on my best suit
Got in my car raced like a jet
All the way to you

Knocked on your door with heart in my hand
To ask you a question
Cause I know that you're an old fashioned man
Yeah, yeah

Can I have your daughter for the rest of my life?
Say yes, say yes, cause I need to know
You say I'll never get your blessings till the day I die
Tough luck my friend but the answer is No!

Why you gotta be so rude
Don't you know I'm human too
Why you gotta be so rude
I'm gonna marry her anyway
Marry that girl
Marry her anyway
Marry that girl
No matter what you say
Marry that girl
And we'll be a family
Why you gotta be so... rude

I hate to do this you leave no choice
I can't live without her
Love me or hate me we will be boys
Standing at that altar
Or we will run away
To another galaxy you know
You know she's in love with me
She will go anywhere I go

Can I have your daughter for the rest of my life?
Say yes, say yes, cause I need to know
You say I'll never get your blessings till the day I die
Tough luck my friend but the answer is No!

Why you gotta be so rude
Don't you know I'm human too
Why you gotta be so rude
I'm gonna marry her anyway
Marry that girl
Marry her anyway
Marry that girl
No matter what you say
Marry that girl
And we'll be a family
Why you gotta be so... rude... rude...


Wednesday, September 3, 2014

Pekena Nandos sekali!

Alhamdulillah,


Hari ni genap usia suamiku terchinta ke-28. Tua dh waseang..hehe

Turun dr pagi td hari ni nak setlekan beberapa perkara.

Ke SSM sudah...

p/s : Jangan lewat untuk renew sijil syarikat taw..kekg kena denda.... RM20 denda td kerna seTAHUN lewat! Ish laki ambe ni....kena cakna la lenkali dih!

Pastuh, alang-alang ada dkat PAS,Shah Alam..meronggeng cr mkn dkat SACC.hihi...

bukan birthday boy yg mengidam,tp kita hk lebih-lebih...eh,rs xlebih mana dh..kat 4 tahun dok rasa ayam Nandos!!

Mr Cyberfly menurut kata bini dia...hehe...kembang semangkuk duk mengorder.


Nah! kalau xdop ayam kat Nandos ni xsah!









Tgk tu...pose xbleh blah..hehhe..



Hepi birthday abang..syg kamu juta-juta lemon!!



Sape pernah angkut segala jenis sos atas meja. Angkat tgn!!



Saja post bg terliur..hahah

Pastu kami mengepos sijil-sijil penyertaan kepada semua peserta Zero Hero Integra Solid Solution.
Maafla, sedikit terlewat sbb sibuk duk design logo dan sijil syarikat kami..hehe...cantik x kak ton??






Ok, sekian shj entri hari ni, esok sambungan cerita yg xsudah..heheh..Chill!!