Assalamualaikum semua ;)
Daripada dop update langsung kan...Meh nak kongsi satu cerita...heheh.. Masa mama n papa dtg sini 3 minggu lepas, mama ada bawakkan jagung fresh dr kebun mok (nenek boy). Pastu, pikir nak perabiskan macammana byk sgt nih...erm..Kemudian, datanglah idea buat pengat jagung!! Agak menarik di situ.... ;) Mula lah usaha untuk memproses jagung tuk dijadikan pengat jagung....
Tradisional punya cara
Gigih meghabiskan jagung sebakul jarang ni..
Pastuh basuh, rebuskan dia.......
Letak nissan a.k.a gula melaka
Letak santan..... (paling mudah 2 santan kotak aje)
Kacau la ia..... Lepastuh,
Letak garam secukup rasa,
Gula secukup rasa,
Nak letak susu cair pon ok!;)
Dijadikan cerita,nedi masuk bilik,capai telefon...layan ke fesbuk....xsapa 10 minit.
Last-last inilah hasilnya.......
Stress mak!!!! huhu....separuh periok tumpah ;(. Lap lantai ngan lap air mata sekali...
Mengadu kat mama...asal jagung nedi rasa keras?Mama kata dh nk sebulan baru cara ke jagung.huhu...
Pastuh, malam tu telefon ma pulak. Ma kata, susah empuk kalau jagung tuh letak bahan dah.
Lagi stress mak aihhhh!!
Lepastuh, berkali-kali rebus jagung. Tambah air....rebus lagi..tambah air lagi..rebus lagi.. xterkira dh brapa kali tambah air dan rebus!
Sampailah, jagung betol-betol empuk! Pastuh, modify balik la pengatnye. Tambah lagi satu kotak santan plus gula dan garam secukup rasa.
Nah! Akhirnya dua hari nak menghasilkan 'valcano jagung ' ni..bolehlah makan dengan senang hati ;)
Makan dua orang jer..terover banyak la satu periuk pengat!! hahahah....
Last-last, dengan gigihnya transformasi pengat jagung kpd aiskrim "valcano jagung" ;)
Taraa...........
p/s : Sekian, datanglah rumah ye kalau nk rs "valcano jagung" nedi.heheh...
Sementara stok masih ada!!! ;)
Comments
Post a Comment