Friday, May 1, 2015

Happy Friday Everyone! ;)

Alhamdulillah

Today such a bless day for us, husband and wife.. ;)

You know, I'm working to my husband 24/7.  Integra Solid Solution wujud before we married but seriously run this IT Consulting business on Jun last year about 4 months after married. Pelbagai perkara kami belajar untuk survive this business. 




Alhamdulillah...


Allah bagi kami kekuatan dalam mengharungi cabaran dan dugaan dalam this survival. Menongkah arus perdana yang rata-rata diharungi oleh masyarakat kita iaitu kerja makan gaji. Setiap hujung bulan masuk gaji. Tapi kami duit xtahu masuk dari mana, tapi Alhamdulillah sehingga hari ini xde lagi merasa makan nasik berlaukkan telur. Kalau xnak hidup biasa-biasa, mestilah bertindak luar biasa kan? Daripada menempuh jem hari-hari, kami bertapak di rumah sahaja. Everything work from home unless ada meeting dgn client. Best kan? ;)

Kami perlu melatih diri supaya berjiwa kental. Mula-mula nak berbisness, tipulah kalau tak merasa perit jerihnye dulu. We start our business from zero without apa-apa loan, just tawakal to Lillahi Taala. We submit ourself totally to Him. Berbekalkan pengalaman kerja dan ilmu pengetahuan juga semangat yang tinggi daripada suami saya, nekad berhenti kerja 24hours tujuh bulan lalu. Suami kata biarlah dia sorang yang kerja, dan Nedi bekerja untuk dia. ;')

Ayah pernah ckp ngan nedi.. 'Rezeki Allah ada di mana-mana, masakan cacing dalam tanah pon boleh hidup'' ;') Sometime, rasa jugak nk tolong suami dan bagi duit dkat ma ayah setiap bulan kalau nedi bekerja. Belum lagi berkesempatan untuk konsisten bg setiap bulan. InsyaAllah, doakan ada rezeki lebih, boleh menyumbang tak banyak pon at least ada. 

Syukur, project sentiasa ada. Tidak dinafikan the power of networking banyak membantu syarikat Integra ini growing. So, kalau nak berjaya, perlu lah berkawan dengan orang yang berjaya. Dalam service business ni, menjadi adat kalau payment masuk lambat. We delivered the work, we'll be paid. Or else, bye bye. Cmatulah kekdahnya.  So, kalau project tu makan masa lama tuk siapkan, we have to korek our tabung lah untuk survive kehidupan sehari-hari. Meanwhile, macam-macam side kerja jugak buat tuk menampung perbelanjaan hari-hari seperti amik upah buat website. heheh.. ;)

Bekerja sendiri tiada operation hour yang tetap. Kalau bangun pukul 7 pagi, then terus hadap depan pc. Bangun pukul 12 thengari pon, siapa kesah. Sendiri mahu ingat lah tanggungjawab pada kerja. Yang seronoknya, we just enjoy our work tanpa rasa dipaksa, takde arahan dari boss. Sebab we are the boss. heheh.. ;)

Tak ramai orang sanggup memilih jalan ini. Sebab kebanyakan orang fikir tiada jaminan. Masakan dia tahu bekerja dengan orang ada jaminan? So, we early started the business, dan rentak business kami belajar sikit-sikit. Then akan tahu yang cash flow sangat-sangat penting even RM10 masuk sehari. 

Man jadda wa jadda! That remains us always! 

Doakan kejayaan kami.
Doakan kami sentiasa tabah dan cekal!

^_^

Penuh harapan jika kami berjaya, dapat menambah nilai kehidupan orang sekeliling.

Amin Ya Rabb!!




No comments:

Post a Comment