Friday, November 14, 2014

Jom Bercucuk Tanam!! ;)

Sekarang dah ada hobi baru... heheh ;p

Alhamdulillah,

Pokok limau purut nedi dah menghasilkan daun baru... kalau nak msk tom yam senangla..petik aje.. pastuh botak sekejap pokok nye..haha ;D Nedi letak baja tuk menggalakkan pertumbuhan pokok. Just sekali dalam 2 minggu je letak. Setiap pagi, pokok kene siram! Ni lah rupa pokok limau purut nedi ;)


                                           


Murah je baja ni... xsapa RM3

                             



Daun kat keliling dalam pasu tu adalah pokok kunyit ;)
Tunggu besar sikit lagi boleh la pindah pasu lain... 


Ni projek terbaru nedi... pokok cili api ;) Mula-mula nk tanam pokok cili api ni, amik biji dia.. pastuh letak dalam bekas yg berisi tisu lembab. Lebih kurang 2 minggu, tunas pokok tumbuh.



Ni dia rupanye, nedi nak pindahkan dalam bekas lain...



Nampak x? nedi cabut tunas die, pastuh tanam dalam bekas ni.. bekas axion ajer ni..hahahha,JIMAT!! 
Make sure tebuk kat bawah dia. Gunakan creativiti anda ye! ;)
Mula-mula ingat nak cat bekas ni bagi cantik, tp xdang2 nak susun tunas dalam ni..hahah 





Nedi letak dekat belakang rumah, tempat yang tak terdedah sgt cahaya mentari dan hujan lebat. Macam jaga anak kecik jugak pokok ni.. hehhe... biar die besar sikit lagi, kene pindahkan pasu besar sikit biar dia selesa membesar dengan jaya nye.. ;D

P/S : Sekarang baru paham perasaan penghobi bercucuk tanam. Macam ayah kat kampung Terengganu.. patutlah pokok bunga ros asyik tumbuh mekar je depan rumah. Hari-hari ayah bercakap ngan pokok dan cabut rumput yg meliar. Pokok nanas ayah pon manis gile... xleh challenge argh....


Feeling rindu rumah!!!!



No comments:

Post a Comment